Foto: Johan Maaswinkel.
Foto: Johan Maaswinkel. (Foto: Johan Maaswinkel)

Máxima viert verjaardag Leidsche Rijn

Roberto Cancian

Twintig jaar Leidsche Rijn

Hare Majesteit Koningin Máxima was afgelopen vrijdag aanwezig op het Brusselplein om de twintigstee verjaardag van het stadsdeel Leidsche Rijn te vieren. Koningin Máxima maakte een wandeling door Leidsche Rijn Centrum waarbij ze met bewoners van verschillende woonvormen, die de wijk kent, in gesprek ging. Zo sprak ze met bewoners van de atelierwoningen in De Kersenboomgaard maar ook met jongvolwassenen van het project Place2BU.

Leidsche Rijn - Het bezoek van koningin Máxima trok duizenden bezoekers richting Leidsche Rijn Centrum, dat met dranghekken was afgezet en door veel beveiligingsmensen scherp in de gaten werd gehouden. Toch nam Koningin Máxima ruim de tijd voor kinderen die met rood, wit en blauw geschminkte wangetjes langs de kant stonden en voor mensen die maar wat graag een 'selfie' wilden maken met de koningin. "Dat kun je jezelf toch niet voorstellen, dat al die mensen voor jou komen", zei een vrouw tegen haar man. "Dat had ik vroeger ook altijd", antwoordde hij gevat. Het zonnetje zorgde ervoor dat mensen geduldig bleven wachten tot ze een glimp opvingen van de Koningin.

Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. Wat begon als een weiland van ongeveer 2.500 hectare en de dorpen Vleuten, De Meern en Haarzuilens, vormt nu het westelijke stadsdeel van Utrecht. De eerste paal werd in december 1997 geslagen en in oktober 1998 kwam de eerste bewoner in Langerak wonen, waarna de buurten De Balije, De Woerd, Parkwijk, Terwijde, Het Zand, Vleuterweide, Veldhuizen, Grauwaart, Hoge Weide en Leidsche Rijn Centrum zijn gebouwd. Met inmiddels 85.000 inwoners woont een kwart van de Utrechters in Leidsche Rijn. Als Leidsche Rijn gereed is, wonen hier in totaal 110.000 mensen. Een stadsdeel met groene en bijzondere Máximapark, dat tussen de voormalige gemeenten Vleuten-De Meern en Utrecht is aangelegd. Dit jaar zijn er door en voor bewoners, onder het motto '20 jaar Nieuwe Buren', al veel activiteiten georganiseerd voor de viering van de twintigste verjaardag van Leidsche Rijn.

Haar mond
viel open van verbazing

Eén van de nieuwe buren is Jelena Jeftic, die twee jaar geleden vanuit Servië naar Terwijde verhuisde. Ze schonk koningin Maxima een prachtig schilderij. "Schilderen is mijn hobby. Ik schilder portretten, maak replica's van bekende schilders en maak andere schilderijen in opdracht. Het schilderij van koning Willem Alexander heb ik tien dagen eerder geschilderd", zegt ze enthousiast. Koningin Máxima was zichtbaar verrast. "Haar mond viel open van verbazing, ze gaf me een hand en heeft me bedankt. Heel bijzonder." Maxima werd de gehele middag begeleid door burgemeester Jan van Zanen. Als slotstuk sneed Koningin Máxima de enorme verjaardagstaart aan. Daar werd ze bij geholpen door kinderen en bewoners van het eerste uur uit Leidsche Rijn.

Meer berichten