Van de hopoogst uit het Maximapark wordt het bekende bier Maximus gebrouwen. Foto Hans Peter van Rietschoten.
Van de hopoogst uit het Maximapark wordt het bekende bier Maximus gebrouwen. Foto Hans Peter van Rietschoten. (Foto: Hans Peter van Rietschoten)

Van barman tot eigenaar brouwerij

Hans Peter van Rietschoten

Bierbrouwerij Maximus

Ewald Visser (Utrecht 1972) is oprichter en mede eigenaar van Maximus Bierbrouwerij en Proeflokaal in Leidsche Rijn. Met de hopplanten onder handbereik weten de brouwers van Maximus zich ieder najaar verzekert van aanvoer van dit belangrijke bestanddeel voor wat enkele jaren terug "Mockingbird'- bier is genoemd. Zaterdag 8 september werden in het naastgelegen Máximapark honderdvijftig hopplanten van de vrouwelijke bloemen ontdaan welke zonder uitzondering ten gunste komen van Maximus.

Utrecht - Ewald begon zijn biercarrière al op vijftienjarige leeftijd bij het gerenommeerde Bert's Bierhuis aan de Twijnstraat in hartje "Utereg". Daar sorteerde hij voornamelijk ingeleverde bierflesjes. Gedurende de jaren dat hij er werkte viel het Ewald op dat de meeste gerenommeerde bieren niet uit Nederland maar uit België en Duitsland kwamen. Zo ontstond een nogal ambitieus plan. Nederland zou op de bierkaart worden gezet in het algemeen, maar Utrecht in het bijzonder. Na het sorteren van flessen dreven de geur en smaak van bier hem de horeca in. Meer dan vijftien jaar was Ewald het vaste gezicht van 'Kafé België' in de Utrechtse binnenstad. Achter de toog deelde hij zijn inmiddels opgedane bierkennis graag met zijn gasten. Tijdens zijn 'Kafé België' tijd zag Ewald ook nog kans te studeren. Eerst de studie 'architectonisch vormgever aan de HKU in Utrecht, en vervolgens in 1996 aan de Hogeschool van Rotterdam waar hij zich specialiseerde in 'Constructie en Techniek'. Zijn destijds zo ambitieus geleken plan kwam in 2011 toch van de grond toen Ewald zijn Utrechtse Brouwerij Maximus kon openen. Ewald wordt blij van oprecht enthousiaste mensen en omschrijft zichzelf in één woord met "Passie". Niet alleen voor het brouwen van de meesterlijke Maximus bieren, ook voor zijn grote hobby: fietsen. Inmiddels zijn de Maximus Stampers, een informele wielerclub voor iedereen, een begrip. Wielerervaring is absoluut niet vereist. Om mee te kunnen fietsen heb je alleen een racefiets en een verplichte fietshelm nodig. De groepsritten hebben voor alles een sociaal karakter en er wordt gefietst volgens het principe 'samen uit, samen thuis'! Zijn geboortestad heeft Ewald nooit verlaten. Nog altijd woont hij in het centrum en hoewel het er druk is geniet hij er toch van de rust. "Midden in de stad kan ik de stilte horen". Afgelopen zaterdag heeft Ewald de hopoogst binnen kunnen halen. Het proces van plant tot bier is hiermee weer een stapje gevorderd. Over circa zes weken verwacht Ewald het 'Mockingbird' bier editie 2018 te kunnen afleveren. De rijke hopoogst heeft hij mede te danken aan de goede zorg van de Vrienden van het Máximaparkm, met Peter Mocking in het bijzonder. De naamgever van het bier dat gebrouwen wordt van de lokale hop heeft zich het lot van de hop deze hete zomer aangetrokken en is uren in de weer geweest de honderdvijftig planten te vertroetelen. Dit jaar verwacht Ewald meer hectoliters Mockingbird te kunnen brouwen .

Meer berichten