Foto: Roberto Cancian

Free Food Experience slaat aan

Roberto Cancian

Initiatief tegen armoede

Afgelopen zaterdag sloten ruim dertig mensen aan tijdens de 'Free Food Experience' in Buurtcentrum De Weide Wereld in Leidsche Rijn. "Een driegangendiner voor de mensen die het niet kunnen betalen", geeft Richard Noordhoek aan. Samen met Ilvien Noordhoek startte de inwoner van Leidsche Rijn in 2010 met het initiatief.

Leidsche Rijn - Dat deden ze in Amsterdam Zuid Oost. "Daar sloten wij aan bij een kindermiddag in het kader van Nederland Doet en daar merkten wij dat er kinderen kwamen die nog niet gegeten hadden op het tijdstip dat wij begonnen. Dat was dus om 14.00 uur. De Free Food Experience, die iedere tweede zaterdag van de maand wordt georganiseerd, wordt betaald door betrokken ondernemers die weten dat er problemen zoals armoede spelen in de stad." In 2016 zijn Richard en Ilvien ook gestart in Overvecht. "Een wijk die bekend staat als een arme wijk, maar in Leidsche Rijn zijn er ook genoeg mensen die het niet breed hebben hoor", zegt hij. De groep mensen is wel anders, geeft hij aan." In Overvecht komen ze er meer voor uit, in Leidsche Rijn speelt dat zich meer 'achter de deur' af. Dat mensen een mooi huis hebben en een mooie auto voor de deur hebben staan wil niet zeggen dat er ook geld op de bank staat. Er is een soort taboe om daar voor uit te komen. Bij die mensen heerst er soms een angst in hoe ze voor hun kinderen kunnen zorgen. Met De Free Food Experience willen wij ze een avondje uit bezorgen."
Afgelopen zaterdag gebeurde dat in samenwerking met Weggeefwinkel Mooi4Nix, zodat er ook nog wat leuks uitgezocht kon worden door de aanwezigen. Een zeer gemêleerd gezelschap met mensen afkomstig vanuit diverse culturen. "De avond zelf is puur voor de ontspanning, wij maken het niet te zwaar." Een mix van mensen, die hun achtergrond hebben in Suriname, Curaçao, voormalig Joegoslavië, Turkije, Marokko en meerdere Afrikaanse landen, genoten van de fruitsalade, de couscous en het stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter. Bijzonder om zoveel mensen bij elkaar te hebben. Ook de kookploeg, een groep vrijwilligers die voor de mensen kookt, genoot van de avond. "Sinds augustus 2015 komen eens in de maand veertig mensen bij elkaar om samen te eten. Nu hebben wij het voor de vierde keer in Leidsche Rijn georganiseerd en ook hier komen er steeds meer mensen bij elkaar. Wij hebben grote plannen om dit initiatief ook uit te rollen over andere delen van Utrecht en misschien wel door heel Nederland", zegt Richard. Daarnaast wil het tweetal initiatieven ontwikkelen voor mensen in armoede buiten Nederland. Op dit moment hebben we al contacten met projecten in Roemenië, Zuid-Afrika, Suriname en Curaçao. Dat doen wij omdat niemand kiest voor armoede, op deze manier kunnen wij het leven van minderbedeelden even wat dragelijker maken. Daarnaast zetten wij ons in om het taboe rond armoede te doorbreken." Voor meer informatie: freefoodexperience@gmail.com

Meer berichten