Foto: Roberto Cancian

Een steentje bijdragen aan jong geluk

Roberto Cancian

Jongerenwerkorganisatie JoU

Al ruim zestien jaar is Carla van Stroe actief in het Jongerenwerk. Sinds 2012 werkt zij met veel plezier als jongerenwerker in De Meern. "Naast de activiteiten die wij aanbieden aan kinderen uit groep 7 en 8, begeleiden wij met een aantal collega's, waaronder Tamara, ook jongeren in de leeftijd 15+. Samen met hen hebben we de binnenkant van de HKP (HuisKamerProject) opgeknapt tot een gezellige woonkamer."

De Meern - Carla van Stroe begon in 2002 bij Welzijn Oost. Na een fusie werd dat Cumulus en vanaf 2011 werkt zij bij JoU, een stedelijke jongerenwerkorganisatie die in heel Utrecht actief is. "Het begeleiden van jongeren is dankbaar werk. Ik wil graag iets betekenen voor jongeren, zodat ze later als jongvolwassenen terugdenken aan die tijd dat ze daar ook echt iets aan hebben gehad", geeft Carla aan.

Investeren in de jongste jeugd, tussen de 10 en 14 jaar, is belangrijk in haar werk. "Wij willen hier een tienerdisco opzetten en daarnaast is het doel om vier keer per jaar een grote activiteit te organiseren waar zowel jongeren als buurtbewoners veel plezier aan kunnen beleven", legt Carla uit, die naast deze werkzaamheden ook huiswerkbegeleiding geeft, een Meidenclub heeft en het Kook café draait. De middagactiviteiten verzorgt ze met haar collega Astia.

"Leuke activiteiten voor tieners, waar wij soms een kleine eigen bijdrage voor vragen. Wij hebben pas een nieuwe keuken zodat we alle gerechten vanuit diverse culturen kunnen maken. Dat doen wij als collega's altijd met de participatie van de jongeren. Vaak helpen ook ouders een handje mee. Ouderbetrokkenheid is voor ons echt belangrijk." De komende tijd wordt, in samenwerking met Muziekpodium Azotod en de gemeente, ook buiten de HKP één en ander opgeknapt.

"Dit is een leuke en gemoedelijke plek waar kinderen vanuit de buurt graag komen. Wij willen hen een veilig en gezellig huiskamergevoel bieden waar ze zowel activiteiten kunnen doen als een praatje met ons of met één van de stagiaires kunnen maken." Naast het werk in de accommodatie zijn de jongerenwerkers ook actief tijdens ambulante rondes op straat.

Onder andere Mustapha legt daarbij laagdrempelig contact met de jongeren op straat. Contact dat belangrijk is om de jongeren te leren kennen zodat het jongerenwerk weet wat er in hen omgaat en wat zij voor hen kunnen betekenen.

Bij Jongerenwerkorganisatie JoU wordt gewerkt volgens de Vreedzame Aanpak. "Op die manier bouwen we een sterke band op met de doelgroep. Wij willen graag iets betekenen voor tieners en jongeren. Het is mooi wanneer wij op een positieve manier een steentje bij kunnen dragen aan het jonge geluk."

Het begeleiden van jongeren is dankbaar werk

Meer berichten