Foto: Rein Kooyman

Bekroonde Broadwayhit The Mountaintop

The Mountaintop brengt een fantasierijke hervertelling van de laatste avond uit het leven van Martin Luther King. Dit bekroonde toneelstuk van schrijfster Katori Hall belicht hoe we van gewone mensen heiligen maken, en hoe heiligen gewone mensen blijken – breekbaar, kwetsbaar, bereikbaar. De voorstelling is op 23 november te zien in Podium Hoge Woerd.

De Meern - In 2009 was regisseur Teunkie van der Sluijs bij de allereerste opvoering van The Mountaintop. Van der Sluijs: "Dit stuk komt uit Amerika. Daar durfden ze het niet te spelen, bang voor de ontheiliging van Martin Luther King. In Londen werd het echter al snel een hit. Vervolgens durfden de Amerikanen het wel aan en een jaar later stond The Mountaintop op Broadway. Sindsdien is het stuk over de hele wereld gespeeld, alleen nog nooit in Europa. In 2014 ben ik met castleden Dennis Rudge en Joy Wielkens begonnen het stuk te lezen, te vertalen en onderzoekend te spelen. Dat was even zoeken, de karakteristieke accenten van de personages laten zich niet gemakkelijk overzetten naar het Nederlands."

Liefde voor mensen

Harcourt Klinefelter, pr-chef van Martin Luther King: "Het grote publiek laten kennismaken met het gedachtegoed van King, is de kern van mijn levensmissie. Daarom ben ik zo enthousiast over deze voorstelling. Ik wil King's grote liefde voor mensen tonen en hoop dat er iets zichtbaar wordt van zijn strijd voor een maatschappij waarin mensen elkaar beoordelen op hun innerlijk. Het belangrijkst vind ik dat zijn liefde en bezorgdheid niet alleen voor zwarten gold, maar voor alle armen."
"Hij streed voor een basisinkomen en wilde sociale verandering op een geweldloze manier teweegbrengen. Dat is vandaag de dag even relevant als vijftig jaar geleden. King had een hekel aan heldenverering, dus ik hoop dat we een mens van vlees en bloed te zien krijgen, wiens boodschap het was om naastenliefde en sociale ongelijkheid definitief de wereld uit te krijgen", besluit Harcourt Klinefelter

Meer berichten