Mouna Laroussi leed aan een chronische darmontsteking. Foto: Moon Saris
Mouna Laroussi leed aan een chronische darmontsteking. Foto: Moon Saris (Foto: Moon Saris)

Solovoorstelling 'Schijtziek!' in Theater Kikker

Roberto Cancian

Deze week staat Mouna Laroussi met haar voorstelling 'Schijtziek' in Theater Kikker. Een solovoorstelling die ontwikkeld is in samenwerking met Titus Tiel Groenestege en Podium Mozaïek.

Regio - "Na drie jaar letterlijk Schijtziek te zijn geweest te zijn, naar aanleiding van een darmziekte, keerde ik weer terug in de maatschappij en zag ik dat een hoop debatten nog steeds op dezelfde plek stonden als drie jaar geleden. Hebben we het nog steeds over Marokkanen, het sluierdebat, opvoeding, seksualiteit en Wilders? Schijtziek word ik er weer van", zegt de 35-jarige Mouna Laroussi. De voorstelling is goed ontvangen. "Ik ben blij dat ik volgend jaar een toer door Nederland mag doen. En dat ik donderdag 29 en vrijdag 30 november in Theater Kikker op het podium sta." Een voorstelling die vanuit Nederlands en Marokkaans oogpunt is gemaakt, zodat beide groepen de onderwerpen ook van twee kanten kunnen zien. Het doel is namelijk om de verbinding te maken. "Als autodidacte bi-culturele maker ben ik altijd erg trots geweest op mijn roots. Een Nederlandse moeder die vloeiend de Marokkaanse taal beheert en een Marokkaanse vader die vloeiend Nederlands spreekt. Zij hebben mij samen in Gouda opgevoed, grootgebracht, en zijn nog steeds gelukkig getrouwd. Als een kameleon heb ik mij altijd voortbewogen op de verschillende plekken en in de verschillende groepen die voorbij kwamen in mijn jeugd. Het is niet altijd makkelijk geweest om met deze twee culturen op te groeien, want ze staan soms ook lijnrecht tegenover elkaar. Door mijn bi-culturele achtergrond zie ik waar de culturen samen komen maar ook waar ze soms clashen. Ik heb daarom als maker altijd de noodzaak gehad om onderwerpen en thematieken die over het Oosten en Westen gaan te belichten in mijn werk. Ik sta ervoor om het gesprek aan te gaan met elkaar en de kloof te dichten. Dit probeer ik voor elkaar te krijgen door mijn doelgroepen naar het theater te laten komen.

Colitis Ulcerosa is de darmziekte die Mouna had. Zij noemt het een schijtziekte, aangezien het drie jaar van haar leven heeft afgepakt. Veel tijd waarin zij verschillende toiletten zag, "Ik heb gehuild en god gesmeekt mijn leven terug te geven." Dat lukte dankzij een stoma. Na een korte revalidatie kon zij weer voor haar tweeling zorgen en een jaar later danste zij in verschillende voorstellingen. "Ik ben klaar om weer deel te nemen aan de maatschappij. Er zit totaal geen groei en ontwikkeling in het debat. Het is versteend, het is een nieuwe verzuiling geworden. Nederlanders ervaren zelf niet dat zij ook iets moeten doen om het debat te laten groeien. Om samen te groeien moet je niet discrimineren en generaliseren maar accepteren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden