Rijnvliet krijgt meer dan duizend woningen
Rijnvliet krijgt meer dan duizend woningen (Foto: Roberto Cancian)

Feestelijke eerste oplevering Rijnvliet Utrecht

Roberto Cancian

De eerste bewoners van Rijnvliet hebben vrijdag 30 november jl. de sleutel van hun huis ontvangen uit handen van wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn). Hiermee heeft Utrecht er officieel een nieuwe buurt bij. Rijnvliet krijgt zo'n duizend woningen.

Leidsche Rijn - Eén van die woningen is voor de 30-jarige Thijs Manders en zijn vriendin. "Wij zijn starters en wonen al jaren in Utrecht. Dit zijn betaalbare woningen en bovendien is het centraal gelegen tussen de plaatsen waar wij werken. Mijn vriendin werkt in Harmelen en ik zelf werk op de Universiteit Utrecht. Vanaf hier ben je ook in twintig minuten op het Neude." Het stel zal nog even moeten wachten tot ze de sleutel daadwerkelijk in handen hebben aangezien zij bij Fase 2 van het project zijn ingestroomd. "Het is de bedoeling dat wij in het derde kwartaal van 2019 vanuit Tuindorp Oost naar Rijnvliet verwijzen", geeft de oorspronkelijke inwoner van Venray aan.

Rijnvliet is een waterrijke en groene buurt in Leidsche Rijn met een directe aansluiting op de A2 en A12. De eerste 200 woningen worden de komende maanden opgeleverd, daarna volgen nog ongeveer 800 koop- en huurwoningen. Het water uit de omgeving verdeelt Rijnvliet in vier kleinschalige buurtjes met voornamelijk laagbouw en twee-onder-een-kapwoningen, maar ook een aantal appartementen. Rijnvliet is niet alleen nieuwbouw. Aan de noordkant ligt de Rijksstraatweg, met monumentale boerderijen en woningen. De buurt krijgt ook een integraal kindcentrum met een basisschool en kinderopvang. Tijdens de sleuteloverdracht bij het sportcomplex SV Nieuw Utrecht en HC Rijnvliet is het een drukte van belang wanneer Gerard Klomp, regiomanager van ontwikkelaar Van Wanrooij, en wethouder Klaas Verschuure het woord nemen. "Ruim drie jaar terug kwam ik hier met mijn zoontje die een voetbalwedstrijd speelde bij deze club. Een mooi complex dat wachtte op de eerste bewoners in de wijk. Nadat ik met de grondeigenaren en de gemeente in gesprek ben gegaan, kom ik uitgerekend hier terug. Rijnvliet bruist", zegt Utrechter Klomp. Daar is de wethouder het mee eens. "Wij zijn de snelst groeiende gemeente. Met 1.100 woningen zijn we volop bezig op deze mooie plek tussen de binnenstad en Leidsche Rijn. Alles is op fietsafstand. Ik ben erg benieuwd hoe het er straks uit ziet", geeft Klaas Verschuure aan die in zijn jeugd het nabijgelegen Strijkviertel veel bezocht. Dan is het de beurt aan de eerste bewoners die zich mogen melden op het podium om officieel de sleutel in ontvangst te nemen. "Een leuke maar ook spannende dag. Wij hebben al kennis gemaakt met onze nieuwe buren, heel positief allemaal. Op naar de toekomst", zegt het stel.

Meer berichten