Foto:

Dierenweide Vleuten is vuurwerkvrij

Astrid van der Plank

Utrecht heeft dit jaar voor het eerst flink wat gebieden in de gemeente aangewezen als vuurwerkvrije zone. Zo mag er in de verschillende dieren(buiten)verblijven en natuurgebieden voortaan geen vuurwerk afgestoken worden. Dierenweide Vleuten hoort daarbij en voorzitter Ria Hilhorst is daar heel blij mee.

Vleuten - "We vinden regelmatig afgeschoten vuurpijlen en andere vuurwerkresten in de dierenweide", vertelt Ria Hilhorst. Zij is voorzitter, verantwoordelijk voor het fokbeleid én de contacten met de vrijwilligers. Dat Dierenweide Vleuten nu vuurwerkvrije zone is, betekent dat mensen er nooit vuurwerk af mogen steken, ook niet tijdens de officiële afsteektijden van 31 december 18.00 uur tot met 1 januari 02.00 uur.

Goede buren
Dierenweide Vleuten is op de rand van Vleuten aan de Broederschapslaan vlakbij de Hamtoren. Je zou zeggen dat op zo'n best afgelegen plek de overlast niet groot is, maar niets is minder waar. "We hebben hier veel overlast van mensen die erg vervelend doen tegen de dieren," legt Ria uit. "Ik bespaar je de details. Zelf kunnen we hier niet 24 uur per dag zijn om de boel in de gaten te houden. Maar gelukkig hebben we hier goede buren die een oogje in het zeil houden. Zij zijn erg belangrijk voor ons. En we hebben een goede relatie met handhavers van de gemeente en de politie."

Dieren op Facebook
Gelukkig zijn ze vooral bezig met veel leuke dingen. Ria: "Samen met de vrijwilligers hier, waarvan we er altijd meer kunnen gebruiken, vinden we het heel fijn om de dieren hier te verzorgen. Het zijn ook hele tamme dieren en ze laten zich graag knuffelen. En op Facebook stellen de dieren zich voor op de pagina van Stichting Dierenweide Vleuten. Zo kunnen mensen daar lezen over varkentje Sofie. Ooit was ze klein maar bij ons is ze gegroeid tot een dier van zo'n 90 kilo, maar ze is nog altijd even lief."

Meer berichten