Op de plek waar vroeger een Romeins fort stond in De Meern, staat nu een moderne interpretatie.
Op de plek waar vroeger een Romeins fort stond in De Meern, staat nu een moderne interpretatie. (Foto: Foto: )

Op weg naar de Nationale Romeinenweek

Van de redactie

Van 4 tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud. In aanloop naar de week worden er in de regio al enkele evenementen georganiseerd.

Regio - Zo wordt er op 5 februari in De Meern door de historische Vereniging een lezing gegeven over scheepvaart langs de Romeinse Rijn. In de regio zijn meer dan tien schepen gevonden die in de oudheid gezonken zijn en op de bodem van een rivierbedding terecht zijn gekomen. Het schip van De Meern, van bijna 25 meter lang en 2,7 meter breed is ontdekt in 1997.

In de Doopsgezinde Kerk (Oudegracht 270) wordt op dezelfde dag een lezing gegeven over Ostia, de oude havenstad van Rome. Bezoekers maken een denkbeeldige stadswandeling langs graven, grensstenen, tempels en meer. Kennis van Latijn is niet nodig, de spreker vertaalt bijzondere inscripties en licht hun context toe.

Tot en met zaterdag 26 januari is het mogelijk om de tentoonstelling 'Schatten van Vechten - Fectio' te bezoeken bij de Archeologische Werkgroep in Houten (Stationserf 99). De tentoonstelling geeft inzicht in de Romeinse familie en de rol van de man, de vrouw, soldaten en kinderen, uit zowel arme als rijke gezinnen.

Over de Nationale Romeinenweek

De Romeinse tijd in Nederland duurde bijna vijf eeuwen en is een van de meest fascinerende periodes uit onze nationale geschiedenis. Samen met Romeinse Limes Nederland en zo'n 150 partners (zoals musea, archeologische en historische organisaties) zet RomeinenNU deze periode centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol.

Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer. Het programma zal tijdens de Romeinenweek te vinden zijn op de website van de Nationale Romeinenweek: www.romeinenweek.nl.


De Nationale Romeinenweek wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en van het samenwerkingsverband van de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die samen met andere partners de Werelderfgoednominatie van de Romeinse limes in Nederland voorbereiden.

Het thema van de Nationale Romeinenweek is 'Vrouwen in de Romeinse Tijd in Nederland'. Historici toonden langere tijd weinig interesse in het leven van Romeinse vrouwen, maar dankzij de opkomst van de moderne archeologie is daar verandering ingekomen. Benieuwd naar het thema en hoe dit in de regio ingevuld wordt? Kijk dan op www.romeinenweek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden