Logo brugutrecht.nl


Foto:

Leer kinderen schaken én rekenen

Hans Peter van Rietschoten

Ambassadeur Jesús Medina

De in Leidsche Rijn woonachtige schaaksport ambassadeur Jesús Medina is vastbesloten om schaken op uitgebreide schaal te introduceren op de nationale en liever nog meer op de internationale kaart te zetten. Schaken is nu eenmaal een geweldige denksport die veel inzicht vereist.

Leidsche Rijn - Schaken kan eigenlijk altijd en overal meent Jesús. Zeker met een oprolbaar schaakbord is het niet nodig een onhandig groot schaakbord mee te slepen. In parken, op scholen, bij sportverenigingen of in bibliotheken zijn wat hem betreft ongekende mogelijkheden.
In Leidsche Rijn zijn op zijn initiatief enkele buiten schaaktafels geplaatst, waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt om er een partij op te spelen. De inzet van de Schaakbond onder voorzitterschap van Marleen van Amerongen gaat tijdens een symposium eind januari in op de momenteel belangrijkste doelstelling van de bond: 'Leer alle kinderen van 8 tot 12 jaar schaken.' De succesvolle komst van de schaaktafels naar het Máximapark leidt hopelijk tot het verder ontwikkelen van dit initiatief.

De Schaakbond vindt in Jesús een heel duidelijke voorstander van het integreren van de schaaksport in het reguliere lesprogramma. Op het 64 velden tellende schaakbord kan niet enkel ter ontspanning worden geschaakt, maar er kunnen ook wiskundige opgaven mee worden opgelost om zo bij te dragen aan de rekenkundige kennis van de leerlingen. Hierom is het raadzaam de jeugd vertrouwd te maken met het schaakbord.

Jesús viel dit jaar de eer te beurt de tweede speeldag van het grote 'Tata Steel Chess Tournament' met een ferme gongslag te openen. De deelnemers aan dit toernooi komen van over de hele wereld. Deze openingshandeling geeft eens te meer het vertrouwen weer dat men heeft in zijn ambitie om schaken onder de aandacht te brengen. Op dit moment werkt Jesús aan een boek voor ouders en leerkrachten als handleiding om met het schaakbord reken- en wiskundige aspecten te visualiseren, uit te leggen en ermee aan de slag te gaan.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten