Diana Basmaji en Muhanad Alkhatib kijken uit naar de opening van Aleppo Kitchen.
Diana Basmaji en Muhanad Alkhatib kijken uit naar de opening van Aleppo Kitchen. (Foto: )

"Wij willen de mensen verrassen"

Roberto Cancian

Syriërs openen Aleppo Kitchen

Vrijdag 1 februari aanstaande openen Diana Basmaji en Muhanad Alkhatib de deuren van het Syrische (afhaal) restaurant Aleppo Kitchen. Ze zijn de eerste Syriërs in Leidsche Rijn die een dergelijke onderneming hebben opgezet. Onlangs waren zij één van de prijswinnaars van de landelijke Divosaprijs voor 'doorzetter van het jaar'.

Leidsche Rijn - Twee jaar terug begonnen de 34-jarige Diana en de 40-jarige Muhanad, beiden afkomstig uit Aleppo, cateringbedrijf Aleppo Kitchen. Hun liefde voor het koken willen ze graag delen met de mensen in Leidsche Rijn en voor iedereen die het graag wil proeven. "Midden-Oostengerechten die we klaar maken met veel ingrediënten, zoals lamsvlees, rijst, aubergine, noten en speciale kruiden", zegt Muhanad. Het echtpaar, dat inmiddels vier jaar met hun twee kinderen in Het Zand woont, maakt alles zelf. "Van de eerste stap tot de laatste stap. Veel werk maar dat doen we graag", vult Diana aan. Al jaren verzorgen ze voor grote en kleine bedrijven de catering, nu willen ze ook mensen in hun eigen zaak verwelkomen. "Wij hebben ook al eten gemaakt voor burgemeester Van Zanen, mensen van de Potcodeloterij tot mensen van een grote bank. Aleppo Kitchen is er voor de Syrische lunch en traditionele gerechten. Wij willen de mensen verrassen", zegt Diana met een glimlach en in perfect Nederlands.
Vijf jaar terug ontvluchtte Muhanad zijn land vanwege de oorlog, hij bracht ruim 54 uur door op zee en via Turkije kwam hij uiteindelijk in Nederland. Zijn vrouw volgde een jaar later met de kinderen. "Wij kijken alleen naar de toekomst, willen vooral het mooie laten zien van Syrië. Dat is beter dan achter de geraniums gaan zitten", onderbouwt ze hun doel met een typische Nederlandse uitdrukking. Diana en Muhanad waren snel gewend aan Nederland. "Ik miste aan het begin vitamine D omdat de zon hier minder schijnt dan in Syrië en ook was het speciaal om te zien dat mensen op de fiets overal heen gaan, zelfs als het regent. Dat doen we nu zelf uiteraard ook", lacht Diana. De focus op het restaurant kwam op de eerste plaats nadat bleek dat het lastig was om de beroepen waar ze in opgeleid zijn, hier ook in Nederland uit te oefenen. "Ik ben opgeleid tot tandtechnicus, heb twintig jaar ervaring. In Nederland heb ik ook nog een aantal maanden in het ziekenhuis gewerkt. Dat beperkte zich vooral tot de gipskamer", geeft Muhanad aan. Het stel vindt het mooi dat ze de hele dag met koken bezig mogen zijn. "Wij hebben een professionele keuken en gaan alles zelf bereiden", zegt Diana. Zij werkte als juridisch advocate en pakt het werk in die richting wellicht ooit nog eens op. "Wij gaan nu honderd procent hiervoor en willen door hard te werken veel mooie dingen op tafel zetten. Nederland is een mooi land. Wij hebben veel ondersteuning gehad van de mensen toen wij hier kwamen wonen. Nu willen wij, door de sfeer en het eten wat ook via maaltijdbezorging naar de mensen gebracht kan worden, hen en alle andere mensen verrassen. Het aantal gerechten willen we op den duur uitbreiden. Wij zitten vol energie en kijken er naar uit om de deuren officieel te openen."

Meer berichten