Vanaf 7 februari is het Taalcafé open  in de Brede School 't Zand aan de Pauwoogvlinder
Vanaf 7 februari is het Taalcafé open in de Brede School 't Zand aan de Pauwoogvlinder (Foto: )

Taalcafé brengt mensen bij elkaar

Roberto Cancian

Na brand kan Taalcafé weer open

Na de brand, die in september van het afgelopen jaar woedde, gaat het Taalcafé in Leidsche Rijn deze week eindelijk weer open. De plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse vrijwilligers uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern met elkaar in gesprek kunnen gaan, bevindt zich in de Brede School 't Zand aan de Pauwoogvlinder "In het Taalcafé ontmoeten de mensen elkaar en spreken ze in de Nederlandse taal", legt Wendie de Pater uit.

Leidsche Rijn - De Pater is als contactpersoon blij dat er morgen weer plek is voor de mensen op de vertrouwde plek. "Na de brand moesten wij uitwijken naar een lokaal in de Brede School, op twee hoog waar de faciliteiten minimaal waren. Een kleine plek die bovendien niet goed zichtbaar was voor de mensen die het nog niet kennen. Voorheen waren er ongeveer tien tot vijftien mensen die donderdagavond kwamen, wij hopen die nu ook weer te verwelkomen."

In de Taalcafés die 'Taal Doet Meer' organiseert, gaan vrijwilligers en deelnemers elke week in groepjes in gesprek en doen zij taalspelletjes. "Er zijn allerlei leuke initiatieven voortgekomen uit Taalcafé Leidsche Rijn zoals het kindertaalcafé, viering van de ramadan, lampionnen maken voor Sint Maarten en de sinterklaasviering,
Daarnaast maken de bezoekers soms muziek, zijn er gezamenlijk toneelstukken opgevoerd en participeren ze bij activiteiten in 't Zand zoals bij het project KOZ (Kinderen Ouderen Zingen), vult Wendie de Pater aan. "Ongeveer drie jaar terug zijn we gestart. Voorheen werkte ik als coördinator bij de Voedselbank. Ik zag vooral bij de Syrische mensen dat ze niet geholpen werden, dat zij zich geïsoleerd voelden. Met een aantal Syrische gezinnen in Leidsche Rijn kreeg ik toen contact. Ik heb destijds voor veel gezinnen, samen met de kerken, gezorgd dat vrijwilligers bij hen thuis kwamen voor contact en ondersteuning. Met Fouzia de Waal van sociaal makelorganisatie Doenja, dat nu DOCK heet, heb gekeken wat verder nodig was en zo zijn we bij het Taalcafé gekomen. Er zijn nu enkele fantastische vrijwilligers die vrijwel altijd komen. Sommige deelnemers doen iedere week mee, anderen wanneer het hen uitkomt." Vooraf aanmelden hoeft niet, mensen kunnen gewoon binnenlopen op de locatie die vanaf 7 februari aanstaande weer geopend is tussen 19.00 uur en 21.00 uur.
"Het bezoekersaantal is wat fluctuerend doordat mensen ook werk krijgen of de taal genoeg spreken. Het is goed om te zien dat mensen vanuit verschillende nationaliteiten de weg naar het Taalcafé weten te vinden. Zo zijn er mensen met een Pakistaanse achtergrond maar ook die uit Nepal of Turkije komen. Ik hoop dat alle mensen weer komen, bij de opening staan er sowieso Syrische gerechten op tafel en zorgen wij uiteraard voor taart."

Meer berichten