René Jaspers was eerst commercieel manager bij The Barn, maar is nu eigenaar van het restaurant in Leidsche Rijn.
René Jaspers was eerst commercieel manager bij The Barn, maar is nu eigenaar van het restaurant in Leidsche Rijn. (Foto: )

Duurzaam en 100% biologisch eten

Joyce Pherai

The Barn in Leidsche Rijn

"Spannend, leuk en intens", antwoordt René Jaspers (52) met gepaste trots op de vraag hoe hij het afgelopen half jaar heeft ervaren als nieuwe eigenaar van The Barn in Leidsche Rijn Centrum. Het biologische restaurant aan het Brusselplein werd in juni 2018 failliet verklaard. René, toen commercieel manager, besloot het er niet bij te laten en nam de vestiging in Leidsche Rijn over.

Leidsche Rijn - Hij ontpopte zich in een korte tijd van marketeer naar een hardwerkende horecaman, die dag en nacht in de weer is met zijn zaak. René vertelt ons over zijn grote droom: het uitbouwen van The Barn als het eerste real food keten in Nederland én het op de kaart zetten van verantwoord eten.
"Het voeren van een horeca-onderneming die zeven dagen per week twaalf uur per dag open is, is al intens. Daarbij maakt het werken aan iets nieuws het extra spannend. Je stelt jezelf voortdurend de vraag: 'Gaat het lukken? Heb ik gelijk met mijn gedachte dat er een behoefte is aan een plek als The Barn, een 'clubhuis'-achtige plek waar je verantwoord en gezond kunt eten?'. Ik ben er van overtuigd, maar zijn anderen dat ook?"

Ook moesten er volgens René nog een aantal dingen rechtgezet worden als gevolg van het faillissement. "Een van de grote veranderingen die ik meteen heb doorgevoerd is het weghalen van de bestelzuilen. We merkten dat mensen die simpelweg niet zagen staan. Men wil gewoon bediening aan tafel. Tegelijkertijd is met het weghalen van de bestelzuilen iets unieks weggevallen. Achteraf was het te vooruitstrevend."

René vervolgt: "Het leuke aan het bedienen aan tafel is dat je weer die connectie hebt met je gasten. Je krijgt zoveel interessante feedback. We zijn niet zomaar een plek waar je je boterham eet. We hebben een missie en dat is verantwoord en bewust eten voor iedereen toegankelijk maken. Dat betekent dat je goed naar je gasten moet luisteren en daarvoor moet je tussen de mensen staan. Dat doen wij letterlijk in het restaurant, maar ook op social media. Op Facebook en Instagram plaatsen wij maandelijks polls en stellingen, zoals de vraag of we wel of niet zout moeten toevoegen in onze gerechten? Of moet puur eten per definitie 100% biologisch zijn? We zijn ontzettend benieuwd wat mensen daarvan vinden en gaan ook echt aan de slag met de feedback van onze gasten. Zij zijn tenslotte de reden waarom wij dit doen."

René denkt voortdurend na over verdere verduurzaming en maakt hierin nieuwe afwegingen. Zijn leveranciers zoekt hij met veel zorg en aandacht uit. "Mijn belofte is het presenteren van real food aan mijn gasten. Dat is aan de ene kant helder en makkelijk, maar aan de andere kant weer moeilijk, omdat de keuze daarmee beperkt is. Het moet kloppen bij alles waar The Barn voor staat. Voor mij is het dan ook heel belangrijk dat ik in mijn leveranciers geloof. Als het even kan wil ik ze in de ogen gekeken hebben. Alle leveranciers waarmee ik samenwerk hebben een verhaal. We delen dan ook onze missie voor real food."


"Ik wil het allerbeste aan mijn gasten bieden. Consistente kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Dat kan alleen als je nauwkeurig samenwerkt met partners waarin je gelooft. Ik maak daarin voortdurend keuzes. Dat is de uitdaging. Zo is ontkoppeld koken een manier om het beste uit de buurt te presenteren aan mijn gasten. Lokale organisaties die bijvoorbeeld waanzinnig lekkere biologische soepen maken, presenteer ik met trots op onze kaart. Want we delen immers een gezamenlijke passie voor eerlijk en echt eten. Wat mij betreft ook de manier om samen voedselverspilling en waste tegen te gaan." Nog een belangrijke verandering die René binnen The Barn heeft doorgevoerd is het aanbod van avond gerechten.

"Ik wil de hele dag door verantwoorde maaltijden bieden, dus ook 's avonds! Voorheen was het enige warme maaltijd op de kaart de hamburger. Ik wilde meer kunnen bieden. Zeker met alle jonge gezinnen hier in Leidsche Rijn leek het mij passend om heerlijke eenpansgerechten aan de kaart toe te voegen. Simpele gerechten die je nergens anders meer eet, zoals goede stamppotten, hachee of chilli sin carne. Ook bieden we aan vegetariërs genoeg keuze. We hebben vegan appeltaart, pompoen kokos soep en erwtensoep. Je kunt bij ons gewoon op een gewone doordeweekse dag aanschuiven, alleen of met het gezin, voor een heerlijke en verantwoorde avondmaaltijd."

"Leidsche Rijn is wat dat betreft mijn concept store. Dit is de blauwdruk voor wat er moet gaan volgen. Ik ben ervan overtuigd dat op iedere plek in Nederland een behoefte is aan The Barn."

Meer berichten