Een energieneutrale woning heeft geen of zeer lage energiekosten. Het aanbrengen van zonnepanelen kan hierbij helpen.
Een energieneutrale woning heeft geen of zeer lage energiekosten. Het aanbrengen van zonnepanelen kan hierbij helpen. (Foto: )

100.000 huurwoningen energieneutraal in 2020

GroenWest heeft deelgenomen aan de gezamenlijke actie van Urgenda en woningcorporaties. In plaats van het betalen van verhuurderheffing wordt dit geld geïnvesteerd in extra duurzaamheidsmaatregelen in de komende twee jaar.

Regio - "GroenWest kan voor dat geld in één jaar 40 gasloze nieuwbouwwoningen bouwen of 200 extra woningen aanpakken met no-regretmaatregelen", aldus Karin Verdooren (directeur-bestuurder GroenWest). Om de CO2-uitstoot in 2020 met 25% te reduceren presenteerden 170 woningcorporaties, waaronder GroenWest, en Urgenda 'maatregel 1'. Het doel is om 100.000 woningen te verduurzamen en huurders direct te helpen aan een substantieel lagere energierekening. Ook als de huur iets omhoog gaat na aanpassing van de woning, houdt de bewoner er vanaf maand één geld aan over. Daarnaast zorgt het voor een besparing van 0,2 Megaton (Mton) CO2. De verhuurderheffing (een belasting voor wie meer dan 50 sociale huurwoning in zijn bezit heeft) kan volgens Verdooren van GroenWest in één jaar ingezet worden voor de bouw van 40 gasloze woningen of het aanpakken van 200 woningen. Urgenda en partners bieden het kabinet de komende maanden nog een extra lijst met 40 concrete maatregelen.

Meer berichten