Zwemster Lotte Hosper mag naar het Europees Jeugd Kampioenschap in Rusland.
Zwemster Lotte Hosper mag naar het Europees Jeugd Kampioenschap in Rusland. (Foto: Roberto Cancian)

Lotte Hosper naar EJK in Rusland

Roberto Cancian

Jonge zwemster verbreekt records

De Utrechtse Lotte Hosper heeft bij de Antwerp Diamond Swimming Race het Nederlands Record op de 200meter vlinderslag voor zwemsters tot 17 jaar verbeterd. Met een razendsnelle 2.14.39 zwom de in Leidsche Rijn woonachtige Lotte Hosper niet alleen een Nederlands Record maar wist ze zich ook direct te plaatsen voor het Europees Jeugd Kampioenschap dat begin juli in het Russische Kazan wordt gehouden. "Yes, we gaan naar Rusland", dacht ik als eerste toen ik die tijd op de klokken zag", zegt de 16-jarige Lotte.

Leidsche Rijn - Zij was namelijk niet de enige Nederlandse zwemster die onder de limiet dook. Trainingsgenootje Femke Spiering zwom ook onder de richttijd die op 2.15.99 stond. "Leuk dat wij samen kunnen gaan. In het water zijn we rivalen maar doordat we elkaar goed tegenstand bieden, gaan wij ook harder door het water", zegt de scholiere die dit jaar ook nog eens examen moet doen. Een drukke tijd maar ook een tijd om naar uit te kijken. "Ik had een aantal wedstrijden uitgestippeld tot ergens in april om te kijken of de limiet mogelijk was. Dat ik al zo snel verzekerd zou zijn van een ticket voor het EJK, had ik niet verwacht." Dat ze het Nederlands Record tot 17 jaar uit de boeken zwom, dat sinds juni 2010 op naam stond van Sharon van Rouwendaal, was fraai. Dat Lotte Hosper meer kan, liet ze zien in Antwerpen. Op de 400 meter wisselslag maakte ze ook indruk met een Nederlands Record. Met een tijd van 4.53.49, zwom ze het record uit 1985 van Mildred Muis uit de boeken en bleef ze slechts 0,6 seconde verwijderd van de limiet, die haar ook op die afstand een ticket voor Kazan had opgeleverd. "Ik ga er van uit dat ik nog harder kan", zegt ze resoluut. "Van mijn beste tijd tot dan toe heb ik er vijf en een halve seconde al vanaf gehaald, dus die limiet moet ik ook kunnen zwemmen."
Het is de komende maanden een kwestie van goed plannen om mijn doelen te behalen." Het plannen zit al in haar dagelijkse ritme. Wanneer ze het daar over heeft, komt de lach tevoorschijn bij Lotte Hosper. "In de ochtend sta ik vijf dagen in de week om 04.30 uur op waarna ik om 05.00 uur naar het zwembad ga waar ik een half uur later al in het water lig. Dat is dan tot 07.30 uur waarna er in de middag ook vaak nog trainingen zijn." Ze heeft het er allemaal graag voor over. "Zwemmen is mijn grote passie. Dit doe ik al tien jaar. Bij de KNZB, mijn club en onder trainer Robin van Aggele, wil ik steeds sneller gaan." Vorig jaar was ze er ook al bij tijdens de Swim Cup in Eindhoven, dit jaar staat die wedstrijd ook op het programma, net als de Swim Cup in Den Haag waar ze ook al eerder startte. "Ik zal me de komende maanden extra focussen op de wisselslag om die limiet te kunnen halen maar het is natuurlijk ook zaak om de vlinderslag bij te houden om straks in Rusland goed voor de dag te komen. Een Europees Kampioenschap waar ik enorm naar uit kijk."

Wilt u Lotte Hosper steunen in haar jacht naar Europese medailles, kijk dan naar haar profiel op sport.talentboek.nl/profiel/6809-lotte

Meer berichten