Is er een overeenkomst tussen deze Maarten van Rossum en de Maarten van Rossum in de jaren '60 serie 'Floris'? U hoort het tijdens de lezing.
Is er een overeenkomst tussen deze Maarten van Rossum en de Maarten van Rossum in de jaren '60 serie 'Floris'? U hoort het tijdens de lezing. (Foto: )

De plundertochten van Maarten van Rossum

Ingezonden artikel

Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Waarom heeft hij de bijnaam "de gesel der boeren" en "de Grootste Gelderlander aller tijden? Waarom veroverde hij de stad Utrecht in 1527? Waarom plunderde en verbrandde hij de dorpen rondom de stad? Was hij een 16e-eeuwse guerrillastrijder of terrorist? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol?

Leidsche Rijn - Deze en andere vragen komen aan de orde in de lezing van drs. Sander Wassing op dinsdag 19 maart namens de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. De lezing vindt plaats in buurtcentrum Hof 't Spoor in Terwijde (Operettelaan 292). Het motto van de beruchte krijgsheer Maarten van Rossum (ca. 1490-1555) was: "Blaken en branden is het sieraad van de oorlog". Van Rossum stond in de 16e eeuw bekend als de "Gelderse Attila "en de "Gesel der boeren". Hij leefde in een tijd waarin Keizer Karel V (1500-1558) de ambitie koesterde om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennialang hield Maarten van Rossum, in dienst van de Gelderse hertogen, door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Die dreigingen kwamen in het jaar 1527 dichtbij voor de inwoners van het Sticht Utrecht. De stad Utrecht en het slot van de Utrechtse bisschop, Huis Ter Eem bij Eembrugge, werden toen door Van Rossum ingenomen. De dorpen rondom de stad 'blaakten in het vuur' en werden zo platgebrand. In zijn oorlogsvoering was van Rossum even tactisch briljant als meedogenloos hard. Aanvang: 20.00 uur. Kosten: 5 euro (leden van de vereniging: 2,50 euro). Aanmelden via activiteiten@histvervdmh.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden