Ieder pad in de ruimte leidt tot een unieke beeldsequentie bij Solid Cinema. Door: David Galjaard
Ieder pad in de ruimte leidt tot een unieke beeldsequentie bij Solid Cinema. Door: David Galjaard (Foto: David Galjaard)

Via datakunst wordt de stad van de toekomst gemaakt

Cultuurplein RAUM is twee datakunstwerken rijker. Open Highway, een imposante lichtinstallatie die de gelaagdheid van de toekomstige stad laat zien, en Solid Cinema, een statisch object dat door de beweging van de voorbijgangers transformeert tot een 360° lichtspektakel. De nieuwe kunstinstallaties van ontwerpstudio RNDR en kunstenaar Gosse de Kort zijn het resultaat van een open call van RAUM.

Leidsche Rijn - Beide creaties tonen een alternatieve blik op de stedelijke vraagstukken van de 21e eeuw.

Open Highway
Open Highway is een realtime lichtinstallatie op het Berlijnplein. Het is ontwikkeld door de Nederlandse ontwerpstudio RNDR en bootst op basis van publieke data de auto's na die op dat moment op de A2 snelweg rijden. Een snelweg die zich (letterlijk) onder het Berlijnplein bevindt. RNDR laat met het werk zien dat de toekomst van de stad letterlijk gelaagd is: infrastructuur wordt 'weggestopt' om plaats te maken voor nieuwe stadswijken. Het biedt een doorkijkje naar een toekomst waarin infrastructuur niet meer de dominante rol speelt die we in de huidige tijd kennen. Het werk bestaat uit veertien rode en witte lichtbalken van elf meter lang. De vorm en plaatsing komen precies overeen met twee keer drie rijbanen. Zeven rode lichtbalken verbeelden de auto's richting Den Bosch en zeven witte lampen richting Amsterdam. Het kunstwerk heeft een oppervlakte van grofweg 30 x 40 meter – de schaal is 1:1 - precies even groot als de onderliggende A2.

Solid Cinema
Traditioneel gezien wordt architectuur beschouwd als statisch, een gebouw staat immers meestal stil. Maar niet als het aan de Nederlandse kunstenaar Gosse de Kort ligt. "Wanneer je door een gebouw loopt, verandert jouw ervaring van het gebouw continu terwijl het gebouw hetzelfde blijft", zegt de Kort. Deze visie heeft hij vertaald in Solid Cinema, zijn lichtinstallatie die nu op het terrein van RAUM staat. Het solide kunstwerk bestaat uit 1600 unieke 'pixels' die door middel van 3D geprinte armaturen alleen in specifieke richtingen zichtbaar zijn en zo het beeld vanuit elke invalshoek en afstand laten veranderen. Mensen die in de bus langs het kunstwerk rijden ervaren iets anders dan de mensen die langs het kunstwerk lopen.

Meer berichten