Foto:

Voel de veerkracht van de mens

Castellumverhalen

Urban dansvoorstelling Rebound

In de urban dansvoorstelling Rebound maken zes dansers en een live muzikant de veerkracht van de mens voelbaar. Alida Dors, artistiek leider en choreograaf van dansgezelschap BackBone, vertelt over het maakproces en haar inspiratie voor deze zinderende dansvoorstelling.

De Meern - "Ik zag de voorstelling Rebound (2005) van Conny Janssen. 'Mooi stuk', dacht ik, maar ik zou het helemaal anders doen. Het inspireerde mij om wat ik bij Conny gezien heb als vertrekpunt te nemen en dit met mijn artistieke taal te vertalen naar een voorstelling die past in deze tijd en bij BackBone. Conny vond het leuk om mij die kans te geven en heeft mij carte blanche aangeboden."

"Rebound betekent voor mij letterlijk terugveren. Mijn roots zijn hiphop en die danstaal bevat veel bounce elementen. Tegelijk staat hiphop voor geen genoegen nemen met een situatie. De founding fathers van hiphop hadden niets in de jaren zeventig. Met elkaar ontwikkelden zij een nieuwe subcultuur. Iets dat veel verder ging dan alleen muziek maken. Door op deze manier een spiegel naar de samenleving voor te houden, ontwikkelden zij een eigen stem en een gevoel van verbondenheid. Die houding herken ik in mezelf. De wereld om mij heen is mijn grootste inspiratiebron. Ik zie op veel plekken in de samenleving de veerkracht van de mens. Zo tonen bijvoorbeeld vluchtelingen wereldwijd hun wilskracht en veren terug. Dit bracht mij tot de vragen: hoe laat je zien wie je bent, wanneer veel van wat je een identiteit geeft weg valt en het woord geen waarde meer heeft? Hoe hervind je jezelf wanneer alles je is afgenomen? Die veerkracht vind je terug in Rebound (2019) van BackBone."

"Ik ben gezegend met een getalenteerde cast. De samenwerking tussen mij en de dansers is heel intensief. De dansers dragen zelf bij aan de ontwikkeling van de choreografie. In dat opzicht zijn zij echt bronnen en co-creaters. Er is altijd ruimte voor gesprek en daardoor groeien we met elkaar."

Meer berichten