Trijn van Leemput was een was een Utrechtse verzetsheldin. Afbeelding: Gilde Utrecht
Trijn van Leemput was een was een Utrechtse verzetsheldin. Afbeelding: Gilde Utrecht (Foto: Gilde Utrecht)

Gildewandeling met vrouwen in de hoofdrol

Gilde Utrecht begint weer met de zomerwandelingen. Tijdens de eerste wandeling op woensdag 3 april staan vrouwen in de hoofdrol. Samen met gildegids Thea Boekhout wandelt u door het historische centrum van Utrecht.

Regio - In de elfde eeuw groeide Utrecht uit tot een belangrijk handelscentrum. In 1122 kreeg Utrecht eigen stadsrecht waarbij de burgers een steeds belangrijkere plaats kregen. Het scheepvaartverkeer en de markten namen in de loop van de middeleeuwen toe. Deze ontwikkeling en de ontwikkeling van Utrecht als stad, met als rode draad de rol van Utrechtse vrouwen, worden tijdens de rondwandeling belicht. Een van de bijzondere plekken waarbij stil wordt gestaan is de stadskraan, die mogelijk opnieuw een plaats krijgt bij de Bemuurde Weerd. Aanvankelijk stond de stadskraan uit 1402 bij het Stadhuis en werd gebouwd om tonnen wijn uit de schepen te takelen. Een paard sleepte de lading via een 'wed' richting de Ganzenmarkt. Deze oude kraan sneuvelde in 1837 en dat had alles te maken met een vrouw.

De wandeling start om 19.00 uur en duurt anderhalf uur. Voor meer informatie en om uzelf aan te melden kunt u op werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur bellen naar 030 234 3252 of een e-mail sturen naar post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer). Of kijk op www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding. Kosten: € 8 p.p., € 4 voor kinderen beneden 12 jaar of U-pashouders.

Meer berichten