De jongeren kunnen trots zijn op hun verzorgde diner.
De jongeren kunnen trots zijn op hun verzorgde diner. (Foto: )

Jongeren verzorgen luxe diner

Roberto Cancian

Hard werken wordt beloond

Afgelopen vrijdag organiseerden vier leerlingen van Academie 10, in samenwerking met vier jongeren van Jongerenwerkorganisatie JoU, een diner voor mensen die het wat minder breed hebben. Daarbij werden ze in Leidsche Rijn ondersteund door jongerenwerkster Soraya Spijker. "Leuk hé, dit is echt genieten", zegt Soraya terwijl de meiden druk zijn om alles klaar te zetten voor het gourmetten.

Leidsche Rijn - "Wij wilden een goede maatschappelijke actie doen. Eerst dachten we om iets te doen voor zwervers, uiteindelijk zijn we de samenwerking aan gegaan met de Voedselbank", geeft de 13-jarige Emma aan. Selena, die stage loopt bij jongerenwerkster Soraya, houdt een oogje in het zeil. Vrijwilligsters Dina, Lina en Sara, net als Selena in een groene JoU-polo helpen in de keuken waar alles wordt klaar gemaakt.
De meiden van Academie 10, naast Emma zijn ook Marit, Nona en Minke betrokken bij het project, kijken of ze niets te kort komen op de tafels waar meer dan twintig mensen zich prima vermaken en genieten van het eten. "Wij hebben ons plan bij 'Young Impact' ingediend die hielpen het plan uit te voeren. Ook hebben wij 600 euro ontvangen van 'Ik ben geweldig' waarmee we alle spullen konden aanschaffen", geeft Marit aan. Omdat het viertal een geschikte ruimte nodig had, kwamen ze uit bij Soraya die het initiatief direct omarmde. "Zij werkt hier bij de school en samen hebben wij met de meiden, die ook bij haar activiteiten komen, dit opgepakt. Erg leuk om te doen maar wel hopen dat we genoeg hebben", zegt Marit. Achter de schermen zijn ze er maar wat druk mee. Vis en vlees voor de gourmet wordt keurig klaar gezet, eieren worden geklutst en ook pannenkoeken worden gemaakt. Bij de mensen aan tafel treden ze op als echte gastvrouwen. "Dit kunt u op de plaat leggen of in het pannetje doen", zegt één van hen terwijl ze een glas vult met drinken. Ramon, meester van de leerlingen van Academie 10, ziet het met een glimlach aan. "Mooi dat het harde werken van hen wordt beloond. De mensen vinden het heerlijk en zijn erg dankbaar. Het smaakt bovendien nog heerlijk ook." Zelf eten doen ze niet. Wanneer er aan het einde van de avond nog wat over is, dan schuiven ze zelf aan. Nu zijn de acht meiden en Soraya druk genoeg om alles vlotjes te laten verlopen. "Het is best stressvol voor hen maar het gaat prima. Ze hebben onderling de taken goed verdeeld en de samenwerking verloopt prima. Mooi om jongeren op deze manier bij elkaar te brengen en iets moois voor mensen te doen die het goed kunnen gebruiken. Schitterend om te zien hoe zij genieten", zegt Soraya. Het gelach van achter de gourmetstellen bevestigt dat. De tekst op de kaartjes die de gasten hebben ingevuld, benadrukken dat nog eens. "Ik vind jullie geweldig. Super lief dat jullie de moeite hebben genomen om ons blij te maken", schreef iemand. "Dank voor de gastvrijheid," schrijft een ander. "Super organisatie door leuke meiden. Ik heb heerlijk gegeten en mij erg vermaakt."

Meer berichten