Foto: Landschap Erfgoed Utrecht

Beschermt u de weidevogels?

De lente komt eraan! Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Want er zijn nog nieuwe vrijwilligers nodig. Op 19 maart is er een startbijeenkomst bij Weidevogelbescherming Harmelen Vleuten De Meern.

Regio - Als weidevogelvrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken.

De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

Maart tot juni

Weidevogelbescherming Harmelen Vleuten De Meern heeft als werkgebied Harmelen, Vleuten, De Meern, Maarssen en Utrecht. Vanaf eind maart tot in juni beschermt u de nesten. En houdt u in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u vier uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes.

Geen ervaring nodig

Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers. Via de lokale weidevogelgroep kunt u aangemeld worden. Ook krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als u het veld in gaat.

Meld u aan

Heeft u interesse? Kom dan op 19 maart, van 20.00 tot 22.00 uur, naar de startbijeenkomst bij Weidevogelbescherming Harmelen Vleuten De Meern. Locatie: Jos van Egmond, Haanwijk 23, 3481 LH Harmelen. Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Ad van Beers, adria.vanbeers@hetnet.nl of tel (0348) 44 50 98.


Landschap Erfgoed Utrecht
In de provincie Utrecht zijn 13 verschillende weidevogelgroepen actief. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de werkzaamheden van al deze werkgroepen met materialen en cursussen.

Kijk voor meer informatie over weidevogelbescherming ook eens op www.landschaperfgoedutrecht.nl.

Meer berichten