Wijkbewoners bezoeken theater

15 Utrechters die normaal niet zo snel naar theater gaan, bezoeken het komende jaar als WijkJury Utrecht zo'n 14 voorstellingen en festivals in of uit Utrecht. Zij doen verslag van hun ervaring, praten met de theatermakers en krijgen kijkjes achter de schermen. Het derde seizoen is in volle gang: de WijkJury bezocht al voorstellingen van ISH, Orkater en Café Theater Festival en bezoekt onder meer nog voorstellingen op Tweetakt en SPRING.

De WijkJury Utrecht bestaat uit een groep bewoners uit verschillende wijken in Utrecht. Zij hebben verschillende achtergronden en leeftijden maar delen één overeenkomst. Ze zijn allemaal geïnteresseerd in het theater, maar hadden tot voor kort hun weg daarheen nog niet gevonden. Door elke maand op pad te gaan en het werk te zien van Utrechtse gezelschappen, maken zij kennis met diverse podiumkunstvormen. Voor het eerst dit jaar is de WijkJury onderdeel van het Stichting Cafetheaterfestival, met steun van de Gemeente Utrecht. Het project sluit aan bij de missie van de Stichting om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. De WijkJury wisselt ieder jaar, oud-juryleden blijven ambassadeurs van het project.
"De Wijkjury Utrecht verruimt mijn wereld. Ik kom in aanraking met andere visies en manieren van kijken en zie theater waar ik doorgaans niet mee in aanraking kom." - WijkJurylid Claudia uit Leidsche Rijn

Aankomende voorstellingen
Dit seizoen gaat de WijkJury nog op pad naar festival Tweetakt, het kunstenfestival voor iedereen, bij Theatergroep Aluin voor een voorstelling "in eigen huis" voor een speciale voorstelling van Metamorfosen, en bij Happiness van Dries Verhoeven op SPRING. Iedere keer gaat de WijkJury voor of na de voorstelling in gesprek met de acteurs of regisseur(s). Van iedere voorstelling wordt eveneens verslag gedaan door een van de juryleden op de website van de WijkJury, www.wijkjuryutrecht.com

Eerder bezoek
De WijkJury Utrecht is al sinds het najaar 2018 op pad. Bij in 'IN HET HOL VAN DE LEEUW' van Theatergroep DOX werd verwonderd gekeken naar hoe toneel, zang en spoken word samensmolten tot één verhaal. Bij 'THUISLOZEN' van Theater Utrecht & Adelheid|ZINA zat de Jury midden in het verhaal waar de grens tussen werkelijkheid en theater leek te vervagen. Tijdens 'KNIEZEN ONDER DE KERSTBOOM' van Vloeken in de Kerk werd het theater naar de kerk gebracht. 

Over de WijkJury
Wijkjury heeft zusterjury's in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Veenendaal en is een initiatief van theatermaker Adelheid Roosen (Zina), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot twee jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Nu valt de WijkJury onder de vleugels van Stichting Café Theater Festival, met steun van de Gemeente Utrecht.

Meer berichten