Lezing over de archeologische schatkamer Leidsche Rijn

Waarom wordt Leidsche Rijn een archeologische schatkamer genoemd? Waarom zijn de schepen die in De Meern gevonden uit de Romeinse tijd en waarom stammen de schepen die in Vleuten gevonden zijn uit de vroeg Middeleeuwse tijd? Wat is er nu precies gevonden in Rijnvliet? Waarom lag juist daar de brug over de Oude Rijn? Hoe, door wie en waarom is die brug gebouwd?

Op deze en meer vragen gaan de inmiddels wereldberoemde Utrechtse archeologen Herre Wynia en Erik Graafstap in tijdens de lezing van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn op 16 april in De Metaal Kathedraal in De Meern.

De bouw van Leidsche Rijn heeft voor archeologen een ware schatkamer geopend. Sinds de eerste vondsten in 1997 hebben de archeologen van gemeente Utrecht op meer dan honderd plaatsen opgravingen uitgevoerd met veelal spectaculaire resultaten.

Inmiddels loopt de realisatie van Leidsche Rijn langzaam tegen het eind en worden ook de laatste deelgebieden bouwrijp gemaakt. Dit betekent dat ook de archeologen bijna klaar zijn met de opgravingen. De komende jaren worden ook de laatste opgravingen uitgewerkt tot een basisrapportage. De rapporten die al zijn gepubliceerd, zijn gratis te downloaden via deze link: https://erfgoed.utrecht.nl/publicaties/onderzoeksrapporten-archeologie/

Tijdens deze lezing zullen de archeologen de laatste stand van zaken van het archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn presenteren. Natuurlijk komt dan ook de opgraving van de Romeinse weg met de brug in Rijnvliet aan de orde. Tijdens de lezing zullen Erik Graafstal en Herre Wynia ook ingaan op de spectaculaire zeer recente vondst in het Máximapark van de spant van een zeewaardig schip, gebouwd in Noordse stijl, uit de vroege 9e eeuw (rond 820/830). Daarbij is onder meer een nog altijd scherpe bijl gevonden, eveneens in Noordse stijl gemaakt. Wellicht kunnen de gemeentelijke archeologen tijdens de lezing van 16 april al uitsluitsel geven over of in de Vikingrijn van het Máximapark, daarmee ook een echt Vikingschip en Vikingbijl is gevonden.

Herre Wynia en Erik Graafstal zijn beide archeologen in dienst de vakgroep Erfgoed van gemeente Utrecht en vanaf de eerste paal betrokken bij het archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn.

De lezing vindt plaat op woensdag 16 april om 20.00 uur in de Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, Utrecht. Kosten: € 5-- p.p., leden van de Historische Vereniging ontvangen € 2,50- korting

Opgeven via: activiteiten@histvervdmh.nl (niet noodzakelijk, maar ivm catering wel gewenst)

Meer berichten