Rondleiding oude wapenroof in Slot Zuylen

Deze zomer keert Slot Zuylen terug naar een dramatische gebeurtenis in de recente geschiedenis van het kasteel. In het holst van de nacht, in september 1977, is bijna de gehele wapencollectie van de vroegere adellijke bewoners gestolen, met behulp van een opblaasboot. De dader of daders zijn nooit gepakt.

Regio - Tijdens de thema rondleiding 'Cold Case Slot Zuylen', van 18 mei t/m 25 september 2019, vertellen de gidsen van Slot Zuylen het volledige verhaal van deze onopgeloste wapenroof. Jong en oud zijn welkom voor een spannende tour, op de crime scene, de plek van het misdrijf. Vermaard kunstdetective Arthur Brand: "De inbraak in Slot Zuylen duidt op een professionele voorbereiding en het is te hopen dat deze rondleiding weer nieuwe informatie voortbrengt die kan leiden tot een oplossing van de zaak. Maar wat is al bekend over de gebeurtenissen tijdens die regenachtige nacht en hoe verliep het onderzoek? "Helaas zijn de politiearchieven inmiddels vernietigd, waardoor Slot Zuylen voor de reconstructie van de zaak afhankelijk is van de herinneringen van direct betrokkenen. Zij worden aan het woord gelaten in de inleidende film. Toenmalig rechercheur en cold case-specialist Wim Perlot, een vrijwilliger van de brandweer, de zoon van de tuinbaas en ook de barones, voor wie de familiewapens een grote persoonlijke betekenis hadden, doen hun verhalen uit de doeken.

Dat juist dit deel van de oorspronkelijke inventaris werd gestolen was een groot symbolisch verlies. Adellijke jongens waren lange tijd voorbestemd voor een militaire of bestuurlijke loopbaan. En bij die functies hoorden ceremoniële tenues en wapens. De jacht was traditioneel een exclusief recht en tijdverdrijf van de adel. Conservator Gerbrand Korevaar: "De wapens refereren bij uitstek aan de adellijke levensstijl van de vroegere bewoners van Slot Zuylen, en vormden in de rondleiding voor de inbraak een van de hoogtepunten van het bezoek. De dieven hadden de collectie goed bestudeerd." Ter gelegenheid van de rondleiding verzorgt Arthur Brand een bijzonder tweegesprek in Slot Zuylen op 26 juni 2019. Brand heeft als speciale gast ex-inbreker Octave 'Okkie' Durham uitgenodigd. Durham stal in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum en heeft daarvoor zijn straf uitgezeten. De vermaarde kunstdetective gaat in gesprek met degene op wie hij normaliter jaagt.

De aanleiding voor Cold Case Slot Zuylen was een schenking van een bijzonder Javaans zwaard uit 1825 door handelaar in antieke wapens Arjan Hollestelle in november 2018. Op Marktplaats had hij per toeval een van de vier Indische zwaarden gekocht die in 1977 waren gestolen. "Van deze zwaarden met inscripties zijn er wereldwijd maar een aantal en ik ben blij dat een exemplaar weer terug is gekeerd bij de rechtmatige eigenaar." aldus Hollestelle. Het Zuylense zwaard is te zien met een tweede versie en een aantal Javaanse wapens uit dezelfde periode die in bruikleen zijn gegeven door een particulier.


Slot Zuylen is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De rondleidingen worden gehouden om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Vooraf reserveren wordt aangeraden. De reguliere prijzen zijn van kracht maar de museumkaart is geldig. Het Slot is gevestigd op Tournooiveld 1, in Oud Zuilen.


Oproep: Weet u meer?
Een ColdCase is een misdrijf dat uitgebreid is onderzocht, maar waarbij geen dader is evonden. Speciale cold case teams van de politie richten zich op dit soort onopgeloste zaken, vaak op basis van informatie die na jaren plotseling wel op zijn plek valt.Zoals blijkt uit diverse succesverhalen in de media, levert dat vaak zelfs na decennia toch resultaat op. Daarom nodigt Slot Zuylen het publiek uit mee te denken. Heeft u ooit eens iets gehoord over de wapenroof of heeft u tips die mogelijk met een verblijfplaats van de voorwerpen te maken zou kunnen hebben? Mail naar coldcase@slotzuylen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden