Utrecht voert ja-ja-sticker in

Vanaf 2020 omgekeerde maatregel

Utrecht voert per 1 januari 2020 de Ja-ja-sticker in voor ongeadresseerd drukwerk. Bewoners ontvangen vanaf 2020 geen huis-aan-huisbladen, zoals De Brug, en reclamefolders meer, tenzij ze een sticker aanschaffen. De maatregel moet jaarlijks miljoenen kilo's papier besparen.

Regio - De sticker komt in de plaats van de huidige nee-nee/nee-ja-sticker en keert het systeem dus om. Het college legt het voorstel tot wijziging van de afvalstoffenverordening en de APV die hiervoor nodig is nu voor aan de gemeenteraad. Sommige vormen van ongeadresseerd drukwerk vallen buiten de nieuwe regelgeving, zoals bijvoorbeeld een bericht van de gemeente of netbeheerder.

In het najaar worden inwoners verder geïnformeerd over de maatregel. Wie kiest voor een ja-ja-sticker of een nee-ja-sticker (geen reclame, wel huis-aan-huisbladen) krijgt voortaan wel ongeadresseerd drukwerk binnen. Uit onderzoek blijkt dat 48%van de Utrechtse huishoudens geen sticker heeft en dat 39% hiervan de reclame ongelezen weggooit. De gemeente hoopt met de maatregel miljoenen kilo's papier te kunnen besparen. Utrecht is niet de enige stad, ook bijvoorbeeld Rotterdam en Haarlem kiezen ervoor. In Amsterdam is sinds dit jaar de maatregel geldig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden