Ankelien Barkman ruimt tijdens het joggen het zwerfvuil in Utrecht op. Foto: PR
Ankelien Barkman ruimt tijdens het joggen het zwerfvuil in Utrecht op. Foto: PR (Foto: )

Onvermoeibare aanjager van ploggen

Sterre ten Houte de Lange

Kleine moeite, fijne work-out

Even bukken om wat rommel op te ruimen is een kleine moeite en voor je het weet heb je vijftig lunges gedaan. Ankelien Barkman is de aanjager ploggen en plandelen in Utrecht: zwerfafval uitruimen tijdens je rondje joggen of wandelen.

UTRECHT - Ze heeft een aanstekelijke combinatie van optimisme, idealisme, naïviteit en doorzettingsvermogen waarmee ze veel voor elkaar krijgt. Ankelien Barkman (49) geeft met haar sportschool Sporten voor je Deur bootcamplessen midden in de wijken van de stad. "Gewoon voor je eigen deur, zodat je je buren leert kennen en je babyfoon naast je neer kan zetten. Verbinding en plezier maken zorgen ervoor dat het sporten toegankelijk is en leuk."

Met hetzelfde optimisme jaagt Barkman het ploggen en plandelen in Utrecht en omstreken aan. Ploggen is een fitnesstrend uit Zweden. 'Plocka' is Zweeds voor oprapen. Ploggen is joggen en zwerfafval oprapen. Plandelen is derhalve afval oprapen tijdens het wandelen. "De meeste ploggers en plandelaars ergeren zich kapot aan het zwerfafval in de stad. Dat idealisme komt eerst, en dat je dan lekker beweegt is mooi meegenomen."

Voor Barkman zelf begon toen ze in haar woonplaats Zoelmond (vlak bij Culemborg) een uurtje met vrienden wandelde en vijftien zakken afval verzamelde. "Wodkaflessen, energieblikjes, ijspapiertjes, zakjes wiet, allemaal zo op straat gepleurd." Ondanks die irritatie klaagt ze niet. "Het is een kleine moeite om iets op te rapen. Ik laat me niet tegenhouden door de gedachte dat het geen zin heeft, of dat ik nooit al het afval kan oprapen. Ik denk gewoon in wat mogelijk is en probeer die mogelijkheden uit te breiden."

Eén rondje wandelen groeide via haar sportnetwerk uit tot vier plog- en plandelgroepen in Hoograven/Rivierenbuurt, Lunetten, Leidse Rijn en de Betuwe. "Mensen zetten in de whatsappgroep: ik ga plandelen, wie doet er mee?" Dankzij een stagiair organiseerde Barkman 18 mei de 'mega plogging challenge' in Utrecht. Zestig mensen haalden in Leidsche Rijn, Hooggraven, Rivierenbuurt in twee uur honderd zakken zwerfafval op.

Eigenlijk was die challenge een minder groot succes dan ze had gehoopt. Vloggers, BN'ers, Greenpeace en GroenLinks wilden niet meedoen en slechts een fractie van haar netwerk kwam daadwerkelijk opdagen. "Mensen denken misschien: ik heb thuis ook rotzooi, waarom zou ik de troep van een ander opruimen? Laat de gemeentelijke plantsoenendienst dat maar doen."

Al ziet Barkman het zelf volkomen anders: "Het milieu, daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Het is een beetje ouderwets om de denken dat de overheid dat allemaal opknapt. En de gemeente doet heel goed mee, vind ik. Als je het wil doen krijg je zakken, prikkers, handschoenen en een sleutel voor de vuilnisbakken." Uiteindelijk hoop ze dat iedere wijk een trash hunt groepje krijgt. "Het is heel fijn als je wijk schoon is en stiekem een beetje verslavend."

Meer berichten