Jullian probeert zijn zakgeld aan te vullen door in de zomervakantie auto's te wassen. Foto: Robbert Roos
Jullian probeert zijn zakgeld aan te vullen door in de zomervakantie auto's te wassen. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Op zoek naar een leuke vakantiebaan

Robbert Roos

Auto's wassen in de straat

De zomervakantie is bij uitstek geschikt om eens lekker te ontspannen. Maar je kunt hem natuurlijk ook op andere manieren invullen. Julian heeft altijd wel een paar wensen op zijn verlanglijstje staan waarvoor zijn zakgeld niet altijd toereikend is. Redacteur Robbert Roos gaat samen met hem op zoek naar leuke vakantiebaantjes om wat bij te verdienen.

Regio - Het eerste baantje wat Julian heeft bedacht is auto's wassen. Ondanks dat er veel mensen op vakantie zijn, staan er overal genoeg in de straat dus dat moet niet zo'n probleem zijn. Om goed beslagen ten ijs te komen heeft Julian eerst geïnvesteerd in materialen. De spons en zeem van zijn moeder mag hij uiteraard niet gebruiken, dus vandaar dat hij die zelf aangeschaft heeft samen met een grote fles autoshampoo. Een emmer mag hij wel gebruiken. Dan moet hij zijn tarief bepalen. Navraag bij de plaatselijke autowasstraat leert dat een beetje complete wasbeurt ongeveer € 10,- kost. Om zoveel mogelijk klanten voor zich te winnen besluit Julian daar dik onder te gaan zitten met het scherpe tarief van € 5,- per auto of € 7,50 voor een grote of hoge auto. Dat is inclusief afspoelen, wassen en drogen met een zeem, eventuele waxbeurt in overleg. Vol enthousiasme gaat hij de straat op. Overdag blijken er toch veel mensen aan het werk te zijn waardoor hij niet overal iemand thuis treft. En als er al iemand thuis is is dat ook geen garantie voor succes. Er zijn een paar terugkomende problemen waar Julian tegenaan loopt. Of de auto is nog erg nieuw waardoor de eigenaar het liever zelf doet, of de auto zit in de lease waardoor er al afspraken zijn over het wassen, of de auto is al oud waardoor het de eigenaar niet uitmaakt of hij schoon of vuil is. Maar de aanhouder wint. Na een paar straten scoort Julian zijn eerste wasklus. Een nadeel; de auto is wit. Vol enthousiasme gaat hij aan de slag. Eerst netjes afspoelen met de slang waardoor vuil en zand alvast verwijderd worden, daarna aan de slag met de spons en een sopje. De eigenaar van de auto zit veel op de weg waardoor de voorkant helemaal vol zit met geplette vliegen. En die blijken er minder makkelijk af te gaan dan je denkt. Al met al is hij langer bezig met de voorkant dan met de rest van de auto. Gelukkig krijgt hij van de eigenaar een goede tip. Door zachtjes met een oude panty over de vliegen te wrijven gaan ze er zo af. En dat blijkt inderdaad te werken zodat de auto even later weer staat de blinken in de zon en Julian zijn eerste zelfverdiende geld in ontvangst kan nemen. Kijk, dat smaakt naar meer, op naar de volgende. En zo vervolgt Julian zijn weg. In totaal wast hij deze zaterdag drie auto's waaronder een SUV waardoor hij in totaal € 17,50 in zijn spaarpot kan stoppen. Dan hoort Julian dat je niet overal zomaar op straat auto's mag wassen i.v.m. het milieu en dat je daarvoor uit moet wijken naar speciale autowasplekken waar het water gescheiden afgevoerd wordt. Daar had Julian niet aan gedacht. Een boete wil hij natuurlijk niet riskeren dus dat wordt zoeken naar een nieuw vakantiebaantje.

Meer berichten