Foto: Birgit Schuch

Leidsche Rijn Festival viert 20-jarig bestaan

Op zondag 8 september staat Castellum Hoge Woerd in het teken van het Leidsche Rijn Festival. Cultuur 19 organiseert dit jaarlijkse festival vol theater, muziek, dans en meer voor alle kinderen van 2 tot 12 jaar. 

De Meern - De geschiedenis van het LRF, zoals bewoners het festival noemen, gaat terug naar de de eerste wijkbewoners van Leidsche Rijn. Wijkbewoners, gemeente en cultuurorganisaties zochten naar manieren om ontmoeting in de wijk te stimuleren en sloegen de handen ineen. Door de jaren heen groeide het uit tot een volwaardig cultuurfestival voor jonge gezinnen en een begrip onder bewoners. Het event bestaat nu 20 jaar en trekt inmiddels duizenden bezoekers uit heel Utrecht.

Het geheim is de gemoedelijke sfeer en het uitgebalanceerde programma. Professionele theater- en muziekvoorstellingen voor kinderen wisselen elkaar af met optredens van lokale culturele organisaties en verenigingen. Dit maakt dat kinderen het ene moment meegevoerd worden in een betoverend verhaal van de bekroonde theatermaakster Malou van Sluis en het volgende moment hun buurmeisje op het podium zien staan bij In Je Makie of De Bazuin De Meern. Om vervolgens zelf een muziekinstrument uit te proberen bij het Harmonieorkest Vleuten. Het gezelschap Throw Flow won dit jaar het Café Theater Festival en speelt de voorstelling Coffee Complex (8+). Coffee Complex is een poëtische circustheatervoorstelling vol vliegende schotels en balancerende kopjes. Wat is toch dat zwarte goedje wat volwassen mensen drinken?
En ook aan de allerkleinsten is gedacht. De tuinen van Steede Hoge Woerd, buiten de muren van het Castellum, zijn het toneel van het Spelenderwijs Peuterspeelplein (2+). Met o.a. Op Zoek naar het Huilmeisje Tekenfeest van Vingerling & De Bruyne, Het Voelstation van Wunderle en Belatafeld! van Myrthe Mandemakers en Arianne van Boxmeer. Catching Cultures Orchestra zorgt voor een swingende afsluiting.


Vrijwilligers gezocht
Het Leidsche Rijn Festival wordt al jaren gedragen door vele vrijwilligers. Wie een dagje wil meehelpen, kan voor meer informatie terecht op www.leidscherijnfestival.nl/vrijwilligers.

Het Leidsche Rijn Festival wordt georganiseerd door Cultuur19 en vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur bij Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, De Meern). De toegang is gratis. Het programma en informatie over bereikbaarheid is te vinden op www.leidscherijnfestival.nl.

Meer berichten