Ridderspektakel op het buitenpodium


Theatergroep Hilaria brengt een waar ridderspektakel.
Theatergroep Hilaria brengt een waar ridderspektakel. (Foto: )

Ridderspektakel op het buitenpodium

Castellumverhalen

Het Jaarfeest van St. Hilarius

Tijdens de Zomerse Zondagen op zondag 18 augustus presenteert Theatergroep Hilaria de riddervoorstelling Het Jaarfeest van St. Hilarius. Een feestelijke familievoorstelling met muziek, humor en middeleeuws spektakel.

De Meern - Theatergroep Hilaria bestaat uit Rob Strengers en Rob Bijmans. Al 33 jaar maken en spelen zij voorstellingen in Nederland, België, Duitsland, Japan en Canada. Twee jaar geleden bracht het gezelschap voor het eerst een bezoek aan Castellum Hoge Woerd. "Prachtig," noemt Rob Strengers het Romeinse fort. "Toen we het Castellum twee jaar geleden voor het eerst zagen, waren we zeer onder de indruk. Ook al is het Romeins, we moesten toch meteen aan onze riddervoorstelling denken. Wat zou het gaaf zijn om die daar te mogen spelen. Nu is het zover."

Visueel spektakel

Hilaria was twee jaar geleden de grote hit tijdens de Zomerse Zondagen met hun speelse voorstelling Dolfinarium. Hun voorstellingen kenmerken zich door veel visueel spektakel. "Het Jaarfeest van St. Hilarius hebben we al honderden keren gespeeld, maar het blijft altijd een uitdaging, doordat we de inhoud en attributen regelmatig veranderen," zegt Rob. "Daarnaast is elke voorstelling anders, doordat we elke keer een aantal jonge vrijwilligers vragen om mee te doen. Je weet daardoor nooit precies wat er kan gebeuren en hoe mensen reageren."

Toernooi

In de familievoorstelling komt een jonkvrouw een feest bijwonen. Onderdanen bieden haar cadeautjes aan en beoefenen het traditionele vendelzwaaien. Hoogtepunt is Ridder Marius, klaar om ringsteken, dressuur en boogschieten te tonen, en daardoor indruk te maken op het vrouwelijk schoon. Nét als dat begint te lukken, komt er een Zwarte Ridder roet in het eten gooien, waardoor er uiteindelijk een heus toernooi ontstaat.

Toegankelijk

"Bijna alle attributen hebben we zelf gemaakt; we ontwerpen en naaien onze kleren, maken de muziek en het verhaal. Dat verhaal is niet hoogdravend hoor; wij willen dat onze voorstellingen laagdrempelig en toegankelijk zijn voor alle mensen. Daarom gebruiken we weinig tekst, is het zeer visueel en met veel humor. Onze stelling is: eerst kinderen enthousiast maken. Als dat lukt, kunnen ze altijd nog gaan genieten van Shakespeare."

Tot Castellum!

Tijdens de Zomerse Zondagen vinden er gratis zomerse concerten en voorstellingen plaats op het buitenpodium van Podium Hoge Woerd. Het ridderspektakel Het Jaarfeest van St. Hilarius 4+ is op zondag 18 augustus om 15.00 uur te zien in het openluchttheater. Kijk voor meer informatie op www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden