"Lieve Esther / rozen verwelken / bloemen vergaan / maar de liefde voor jou / blijft altijd bestaan / Oma Van Hanswijk"
"Lieve Esther / rozen verwelken / bloemen vergaan / maar de liefde voor jou / blijft altijd bestaan / Oma Van Hanswijk" (Foto: )

Het verhaal achter een poesiealbum

Redactie

Mensen op de Limes

Mensen op de Limes is een bijzonder samenwerkingsproject tussen kunstenares Iris Honderdos (Art on Location), het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Museum Hoge Woerd. Een project naar aanleiding van de zomervoorstelling Grens van het NUT – een voorstelling op en over de oude Romeinse grens de Limes die dwars door de hedendaagse wijk Leidsche Rijn loopt. Iris bezocht verschillende mensen die letterlijk óp de Limes wonen en verzamelde verhalen over voorwerpen die een belangrijke rol spelen in hun leven. De verschillende voorwerpen en verhalen zijn te zien en te beluisteren in een speciaal ontworpen tafel in de foyer van Castellum Hoge Woerd.

Leidsche Rijn - De afgelopen weken zijn er al diverse verhalen gepubliceerd. In deze laatste week leest u hieronder het verhaal van Esther over een versje in haar poesiealbum:
"Mijn poesiealbum is opengeslagen op de bladzijde waarop mijn oma Van Hanswijk heeft geschreven. Ze is overleden in 1985 in een verpleeghuis, toen ik tien jaar was. En in 1984 – dus een jaar voordat ze stierf – heeft zij dit geschreven.
Toen ik heel jong was woonde mijn oma bij ons in de straat, schuin tegenover ons. We kwamen daar elke dag, konden er altijd terecht en kregen, zoals oma's zijn, áltijd iets lekkers. Uiteindelijk kon mijn oma niet meer in haar flat blijven wonen en is ze verhuisd naar Rijnzate. Aan die tijd heb ik de meeste herinneringen.
We gingen vaak naar haar toe en als ze eten kreeg, smikkelden wij haar stukje vlees op. Achteraf denk je natuurlijk dat je zoiets niet van een bejaarde hoort af te pakken, maar ze gunde het ons.
In de laatste periode belde ze voor ieder dingetje: "ik krijg het lampje niet aan" of "de tv werkt niet". Als we dan bij haar kwamen, zagen we dat ze de stekker eruit had gehaald. Ze wilde gewoon graag dat we nog even bij haar langskwamen. Wat zou ik dat graag nog eens willen doen.
Ik vind het zo mooi dat ik haar handschrift heb. Zie je hoe bibberig het is? De plaatjes heb ik er zelf bijgeplakt, ik zei: "Oma, dat hoeft u niet te doen, dat doe ik wel. Als ik maar een mooi verhaaltje van u heb." Voor mij is het niet zomaar een gedichtje dat je overal leest, het was ook écht zo. Ik weet zeker dat ze het meende en krijg tranen in mijn ogen als ik het lees.
Toen ze het schreef was ze 81 en al helemaal op. Juist daardoor vind ik het zo fijn dat ze dit nog voor me heeft geschreven."

Bezoek

Mensen op de Limes is te zien van 1 augustus t/m 26 september 2019 in Castellum Hoge Woerd. De toegang is vrij.
Grens is te zien van 14 augustus t/m 1 september 2019 achter de Metaal Kathedraal. Kaarten via www.nieuwutrechtstoneel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden