Ram in regio blijkt topper

Een schapenram van drie Utrechtse schapenfokkers blijkt een topdier. Nazaten van het dier blijken zo goed dat de ram tot 'Premieram' is benoemd. Zo'n uitverkiezing is bijzonder. Jaarlijks wordt aan hooguit één Blauwe Texelaar, waar het hier om gaat, zo'n predicaat verleend.  De ram is eigendom van Texelaarfokkerij Hareveld (Mark van der Heijden, Niek van Eijk en René van den Brom). Met zijn drieën houden zij Blauwe Texelaars op de boerderij van Van Eijk aan de Laagnieuwkoop in Kockengen.

Regio - Texelaars zijn schapen die wereldberoemd zijn om hun fikse spieren. Blauwe Texelaars hebben iets extra's: hun ondervacht heeft een staalblauwe kleur die hun wol meer waarde geeft. Die blauwe kleur valt niet op als de dieren gewoon in de wei lopen. Dan blijken de schapen bruinachtig. Hun kop heeft een opvallende tekening van donker en licht, een 'masker' genoemd. Een ram wordt pas premieram als een driekoppige jury nakomelingen ervan heeft gekeurd en vindt dat die beter zijn dan hun moeders. De ram zelf is afgelopen zomer verkocht aan een Britse fokker. De schapenhouderij in Groot-Brittannië is veel groter dan die in Nederland. Blauwe Texelaars blijken er erg populair. 

Fotobijschrift: Mark van der Heijden (links), René van den Brom (rechts) en Niek van Eijk (voorgrond) met twee nakomelingen van de premieram. Foto: Texelaarfokkerij Hareveld'. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden