Open Dag Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn

Historische Vereniging houdt Open Dag in rijksmonument

Op zondag 1 september van 12.00 tot 16.00 vindt er een Open Dag plaats van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. De Open Dag vindt plaats in het gerestaureerde rijksmonument "de Broederschapshuisjes", Dorpsstraat 1 in Vleuten. Iedereen is van harte welkom. Bovendien is het standaardwerk voor de geschiedenis van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn op deze dag voor een speciale aanbieding te koop. De normale prijs is 32,50. Op deze open dag is het boek te koop voor 20 euro.

De beeldbepalende Broederschapshuisjes in Vleuten stammen uit de vroege 17e eeuw. Ze werden gebouwd als armenhuisjes door de Broederschap van de Lieve Vrouw. De Broederschap bestaat nog steeds en is nog altijd eigenaar van de huisjes. Sinds 1983 zijn de Broederschapshuisjes de basis van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.

Na een restauratie midden jaren '80 van de vorige eeuw, was een ingrijpende verbouwing de afgelopen maanden door aannemer Kok uit De Meern op basis van het architectenbureau CORPA uit Vleuten, hard nodig. Bestuurslid van de Historische Vereniging en projectleider Jan Sangers: "we konden niet tegelijkertijd koffie en thee zetten, want dan sloegen de stoppen door. We hadden geen warm water en de helft van de zolder konden we niet gebruiken vanwege slechte draagkracht. En dan begin ik maar niet over de stookkosten die ons pand vergde. Duurzaam was dit rijksmonument bepaald niet en bovendien was het binnenklimaat slecht voor de vele historische artefacten die wij hebben. Een ingrijpende restauratie was dus hard nodig."

Hoe het rijksmonument in Vleuten is veranderd kunt u zelf zien tijdens de Open Dag. Jan Sangers wil wel een tipje van de sluier oplichten: 'vooral de tentoonstellingsruimte is echt prachtig geworden. Onze collectie van de geschiedenis van ons gebied is nu voor iedereen zichtbaar."

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden