Anke Klein, wethouder erfgoed van de gemeente Utrecht, verrichtte de openingshandeling met Hennie Smorenburg en Jan  Sangers.
Anke Klein, wethouder erfgoed van de gemeente Utrecht, verrichtte de openingshandeling met Hennie Smorenburg en Jan Sangers. (Foto: Roberto Cancian)

Heropening Broederschapshuisjes

Roberto Cancian

Feestelijk opening na restauratie

De Broederschapshuisjes in Vleuten zijn afgelopen zaterdag heropend. Het beeldbepalende rijksmonument in het centrum van Vleuten is door de firma Kok uit De Meern gerestaureerd in opdracht van de eigenaar van de huisjes, de Broederschap van Onze Lieve Vrouwe. Anke Klein, wethouder erfgoed van de gemeente Utrecht, verrichtte samen met Hennie Smorenburg (procurator van de Broederschap) en Jan Sangers (bestuurslid van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn) de opening door gezamenlijk een strik voor de voordeur door te knippen. "Een feestelijke opening waar leden van de broederschap van de Lieve Vrouwe bij aanwezig waren", geeft voorzitter Gerda Oskam aan.

Vleuten - De Broederschap van de Lieve Vrouwe, een Broederschap uit Vleuten en Haarzuilens uit 1471, is eigenaar van de Broederschapshuisjes die stammen uit de periode tussen 1600 en 1624. De verbouwing van de Broederschapshuisjes was hard nodig aangezien koffie en thee niet tegelijkertijd gezet konden worden door leden van de Historische Vereniging, Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn, die hun honk in de Broederschapshuisjes hebben. "De laatste restauratie dateert uit de jaren '80, dus enige aanpassing was nodig. Alle elektra- en gasleidingen en de riolering zijn vernieuwd." Ook is er een nieuwe keuken geplaatst, net als een nieuwe HR-ketel. Alles is aangepakt, van toilet, de muren tot het plafond. Na de officiële opening op 31 augustus zijn de Broederschaphuisjes ruimer toegankelijk en krijgen zij, in samenwerking met Museum Hoge Woerd, een soort museumfunctie. "Wat zijn de Broederschapshuisjes in Vleuten prachtig gerestaureerd", gaf wethouder Anke Klein aan. Dat vond mevrouw Van Dijk, zij woont direct achter de opgeknapte locatie, ook de volgende dag tijdens het Open Huis. "Ik wist wel dat ze van alles aan het opknappen waren maar niet wat het precies was en hoe het er uit zou komen te zien", geeft ze aan. Deze week viert ze haar 88e verjaardag. "Ik woonde in Utrecht maar toen mijn man en ik deze huisjes zagen ruim twintig jaar terug, zeiden we tegen elkaar dat we daar wilden wonen als we oud zouden zijn. Inmiddels woon ik hier nu 22 jaar maar mijn man is overleden en heeft dat niet meer mee mogen maken", vertelt ze even later aan haar keukentafel. "De mensen noemen mij hier de mevrouw van het witte huisje", zegt ze dan. "Het is goed dat ze het zo gedaan hebben want de ruimte was klein. Het is prettig om te wonen hier, ondanks dat ze hier vaak vroeg al bezig waren. Het opknappen van de Broederschapshuisjes is mooi geworden." Aannemer.Kok uit De Meern, die de restauratie van het Rijksmonument heeft uitgevoerd op basis van de tekening van het Vleutense Architectenbureau CORPA, zal de historische pomp voor de Broederschapshuisjes nog verven en opknappen. De Broederschapshuisjes zijn ook bij de Open Monumentendag op 14 september te bezichtigen.

Meer berichten