Foto:

Opnieuw Romeinse vondsten in Leidsche Rijn

Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn in Utrecht, vlak naast Castellum Hoge Woerd, is een reeks opmerkelijke vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Het gaat onder meer om enkele unieke wapenstukken, paardentuig, kledingspelden, vingerringen en kruiken. Voor een deel lijken de objecten te zijn geofferd in de rivier de Rijn, op dat moment de grensrivier van het Romeinse Rijk.

Leidsche Rijn - Het onderzoek heeft vanaf begin mei plaatsgevonden aan de Kuinderboslaan, schuin tegenover Castellum Hoge Woerd, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort (castellum) dat hier tussen ca. 40 en 270 na Christus heeft gestaan op de zuidoever van de Rijn. Opmerkelijk is de locatie van de vondsten, namelijk aan de overzijde van de grensrivier. Uniek zijn twee pijlen die horen bij de manuballista, een draagbaar stuk artillerie dat geldt als de 'mitrailleur' van het Romeinse leger en waarmee enkele honderden meters ver kon worden geschoten. Even bijzonder zijn twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden. Dit type hoofdstel is bekend van afbeeldingen op Romeinse grafstenen, maar nooit eerder compleet gevonden. Het paardentuig lijkt opzettelijk in het rivierwater te zijn gedeponeerd. Dat geldt ook voor twee kruiken met opvallende inscripties op de schouderpartij, waarvan er één bovendien opzettelijk is doorboord. Dit wijst op een offerhandeling. Rivieren waren gangbare plaatsen om door middel van offers contact te maken met hogere machten. Onder de opgegraven objecten bevond zich ook een serie mantelspelden en een paar vingerringen. Die sluiten aan bij het scala van vondsten dat al eerder op enkele tempelcomplexen en offerplaatsen uit de Romeinse tijd gevonden is in Noordwest-Europa. Het archeologisch onderzoek vond plaats in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk.

Verder onderzoek
De vondsten zijn inmiddels geborgen en worden de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. De vraag die daarbij centraal zal staan: Hoe zijn de verschillende categorieën van objecten in de rivier beland? Zijn ze geofferd, verloren, afgeschoten of gewoon weggegooid? Naar verwachting zullen de vondsten medio 2020 worden gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd.

Meer berichten