v.l.r. Stagebegeleider Boris van Lieshout en docent Eelco Koot.
v.l.r. Stagebegeleider Boris van Lieshout en docent Eelco Koot. (Foto: Janice Pang-Atjok.)

Studenten organiseren evenementen

Astrid van der Plank

Durf! begint weer

Jongeren in Leidsche Rijn gaan weer naar school en de studenten van Durf! gaan aan de slag om leuke dingen met ze te organiseren. Samen met Boris van Lieshout doet Eelco Koot de begeleiding. Eelco: "Er komen dit schooljaar zeker weer feesten, sportevenementen en we kijken wat we kunnen doen met kunst en cultuur. Hoe? Dat vullen jongeren uit de wijk samen met de studenten in."

Regio - Boris is stagebegeleider van de studenten vanuit welzijnsorganisatie DOCK. Eelco is docent bij de Hogeschool Utrecht en combineert zijn werk met de wens om in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern jongeren te activeren. Zodoende hebben de heren het leerwerkbedrijf DURF! opgericht. Eelco en Boris: "We vinden het belangrijk om een stem te geven aan een behoefte. En dat jongeren in de wijk 'eigenaar' zijn van evenementen en feesten. Dat vinden we nog leuker dan dat ze er naartoe komen. We geloven in jongerenparticipatie."

"We geloven in jongeren- participatie."

Het plan voor DURF! begon echter met een mislukking. "Met oud en nieuw van 2017/2018 wilden we een feest organiseren in Azotod. Ik was daarvoor van alles aan het optuigen maar jongeren wachten altijd heel lang voordat ze een kaartje voor zo'n evenement kopen", vertelt Eelco. "Twee weken vooraf hadden we nog maar twintig kaarten verkocht. Dat was te weinig voor wat we allemaal geregeld hadden zoals beveiliging, artiesten en personeel. Toen hebben we de stekker er uit getrokken." Dat was geen aanmoedigende start, toch legden ze zich er niet bij neer. "Ik ben gaan nadenken over hoe we jongeren in Leidsche Rijn toch actief kunnen krijgen", legt Eelco uit. "Jongeren vinden namelijk genoeg dingen leuk. Ik wilde graag helpen om zaken ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Ik wilde graag toewerken naar iets structureels. En zo is project DURF! er gekomen." Inmiddels is dit het tweede jaar dat DURF! actief is in Leidsche Rijn. Vorig jaar was DUFRF wel een succes! Boris: "we hebben met z'n allen onder meer een SportExperience en meerdere Afterparties georganiseerd. Bij de eerste Afterparty in januari 2019 duurde het weer lang voordat de eerste kaarten van de hand gingen. Daarna ging het snel en twee dagen van te voren waren alle 500 tickets uitverkocht."

Dit schooljaar is er weer een nieuwe groep studenten voor DURF! gestart van verschillende HBO-opleidingen zoals Social Work, Ecologische Pedagogiek en Integrale Veiligheidskunde. Ook lopen er enkele MBO-studenten stage. Verschillende studenten komen uit Leidsche Rijn. Iedere woensdag zijn de studenten samen aan het werk vanuit buurthuis Bij De Buren aan de Eerste Oosterparklaan.

REGIOLEIDSCHERIJN.NL

Op www.regioleidscherijn.nl vind je naast blogs van bewoners, ook nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern. Meld je aan op de nieuwsbrief op www.regioleidscherijn.nl/nieuwsbrief om wekelijks nieuws en de uitagenda in je mailbox te ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden