Anita Witzier ontmoet met vrijwilligers van De Zonnebloem.
Anita Witzier ontmoet met vrijwilligers van De Zonnebloem. (Foto: )

Anita zet zich in voor De Zonnebloem

De Redactie

Al 70 jaar beidt De Zonnebloem hulp

Anita Witzier ontmoete een groep Zonnebloemvrijwilligers in de Winkel van Sinkel, te Utrecht. Aan hen vertelt ze waarom ze geen moment aarzelde toen ze werd gevraagd om jubileumambassadeur van Nationale Vereniging de Zonnebloem te zijn. "Als er geen vrijwilligers waren, lag ons land op zijn gat. Ik heb veel bewondering voor de vrijwilligers van de Zonnebloem. Het is heel belangrijk dat hun zinvolle bijdrage aan de maatschappij voortdurend onder de aandacht wordt gebracht. Daar zet ik me graag voor in."

Regio - Anita: "Als je gezond bent en aan alles mee kan doen, sta je er niet bij stil hoe het is als dat niet kan. Hoeveel het dan betekent om er even uit te zijn. Iets te ondernemen. Het is mooi wat het Zonnebloemwerk teweegbrengt. Wat een verschil het maakt als er mensen voor je klaar staan om je te helpen, dat je niet alleen staat. En hoe uitjes als dit lichtpuntjes zijn." Zoveel mensen met een lichamelijke beperking, zoveel verhalen. Voor de een is het veel te lang geleden dat hij of zij het strand heeft gezien of naar de film is geweest. Een ander heeft gewoon behoefte aan gezelligheid, aan iemand die af en toe langskomt. Samen iets leuks gaan doen. Een bioscoopje, shoppen, kop koffie in het buurtcafé. "Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat de gelukkigste mensen, de mensen die het gezondst oud worden, mensen om zich heen hebben", Gaat Anita verder. "Dat geeft ze een doel om op te staan en dat doel is cruciaal voor je welzijn. Zonnebloemvrijwilligers zorgen daarvoor. Soms is een luisterend oor al genoeg. Iedereen wil graag zijn verhaal kwijt. Dat merk ik ook bij de programma's die ik voor KRO-NCRV maak. Dat er iemand naar je luistert is zo belangrijk. Daarin maken jullie echt het verschil."

"Het is mooi wat de Zonnebloem teweegbrengt."Vrijwilliger worden
Sylvie Dorn, Bestuurslid Zonnebloemafdeling Utrecht: "We hebben een leuke club vrijwilligers. Dat maakt het extra leuk! Mensen denken vaak dat je aan vrijwilligerswerk veel tijd kwijt bent. Maar dat is helemaal niet zo. Ik kan alles indelen naar mijn beschikbare tijd." Elke vrijwilliger is anders. Met al deze verschillen houdt de Zonnebloem rekening. Daarom biedt de Zonnebloem vrijwilligerswerk op maat.

Wil jij ook net als Anita en Sylvie echt het verschil maken? Meld je aan als Zonnebloemvrijwilliger en kijk voor meer informatie op www.zonnebloem.nl/vrijwilligerswerk

De Zonnebloem verrijkt de levens van 105.000 mensen met een lichamelijke beperking. 2019 is het zeventig- jarig jubileum van de liefdadigheidsorganisatie. Al bijna drie kwart eeuw maakt de vereniging bezoeken aan huis, dagjes uit en aangepaste vakanties mogelijk. De 33.000 vrijwilligers zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad van Nederland. De vereniging streeft naar een samenleving, waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. De Zonnebloem zegt niet voor niets: "Er kan zoveel meer dan je denkt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden