'Boosheid kan worden tot twee grote matroesjka poppen die tegenover elkaar staan de schreeuwen.'
'Boosheid kan worden tot twee grote matroesjka poppen die tegenover elkaar staan de schreeuwen.' (Foto: )

'Het gaat hier vooral om de ouders'

Sterre ten Houte de Lange

Hulp bij opvoedvraagstukken

"Ouders die bij mij komen hebben alle tips van het internet al gelezen en iedereen al om advies gevraagd. Daarom geef ik in eerste instantie ook geen tips." Orthopedagoog Simone Spanjaard helpt ouders met opvoedvraagstukken. Meestal zonder de kinderen over wie het gaat te ontmoeten. "Ik zie wel eens een filmpje, maar doorgaans heb ik genoeg aan de ouders."

Utrecht - "In het eerste gesprek stel ik vooral vragen vragen. Wat is er aan de hand? Wat gebeurd er precies? Hoe reageren jullie op het gedrag van het kind? Wie zijn jullie als ouders? Wat wil je meenemen uit je eigen jeugd en wat wil je anders doen? Ik probeer heel goed te luisteren. Ook naar wat er niet gezegd wordt. Ik benoem ook wat ik wel voel, maar die ze niet zeggen."

"Met behulp van Duplo-poppetjes krijg ik letterlijk het verhaal van de ouders aan tafel, zonder dat het te eng dichtbij komt. Ik zet gewoon twee ouders op tafel. Achter hen hun ouders en voor hen hun kinderen." Kinderen die veel aandacht vragen worden op een blokje gezet. Boosheid wordt uitgebeeld met een (steeds groter wordende) matroesjka-pop. "Kijkend naar de poppetjes zien ouders makkelijker wat de behoefte van hun kind is. Ze kunnen er letterlijk van een afstandje naar kijken. Dat wat ze niet meer zien in de heat of the moment."

"De meest dankbare casussen zijn slaapproblemen"

Uniek aan Simones werkwijze is dat ze geen kinderen in haar praktijk krijgt. "Het gaat hier over de ouders. Niet omdat ze het probleem zijn, maar omdat zij degene zijn die aan het roer zouden moeten staan. In al hun goede bedoelingen om de kinderen alles te geven wat hun hartje begeert, geven ze soms juist niet wat de kinderen nodig hebben, lopen bepaalde zaken verkeerd en raken de ouders verkrampt. Als zij inzicht krijgen in wat er gebeurt, zien ze vaak zelf al wat er nodig is. Ik geef de praktische tips die op dat moment nodig zijn. Vergelijk het gezin met een fiets die even niet lekker rijdt, ik bekijk de fiets en draai samen met ouders een klein boutje aan waardoor de fiets weer lekker loopt."

Simone straalt als ze over haar werkt praat. Ruim vijf jaar geleden stopte ze bij het opvoedbureau van de gemeente en opende ze haar eigen, onafhankelijke praktijk Opvoedinzicht. Sindsdien loopt het goed. De meeste cliënten komen via mond-tot-mondreclame. "Ik vind het zo bijzonder dat ik zo dichtbij mag komen bij mensen. Dat ze zich hier aan tafel zo openstellen. En dat ik hen kan helpen."

"De meest dankbare casussen zijn slaapproblemen. Oververmoeide kinderen. Radeloze ouders die soms al jaren niet geslapen hebben. Vaak kijk ik daar ook juist juist naar wat er overdag gebeurd. Ik had bijvoorbeeld ouders die, als hun zoon zijn speeltje niet kreeg en en boos werd, gelijk naar hem toegingen. Ze leerden hem dus eigenlijk: zodra ik piep, krijg ik aandacht. Zo leert hij geen alternatieven en weet hij 's nachts ook niet beter dan te huilen. Heel vaak lukt het om zo'n slaapprobleem in drie gesprekken op te lossen. Dat je dan die ouders bij het volgende gesprek uitgerust ziet. Dat is echt fantastisch."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden