Leonie Gotink en Tom Linssen willen sport op een laagdrempelige manier aanbieden zodat iedereen er gebruik van kan maken
Leonie Gotink en Tom Linssen willen sport op een laagdrempelige manier aanbieden zodat iedereen er gebruik van kan maken (Foto: Roberto Cancian)

Laagdrempelig sportaanbod voor kids

Roberto Cancian

Een win-win situatie voor iedereen

Vanaf dinsdag 8 oktober aanstaande wordt op Sportpark Rijnvliet, door middel van de buurtsportclub, een toegankelijke tussenvorm om te sporten aangeboden voor kinderen tussen 8 en 14 jaar. "Op die manier kunnen kinderen tennis, voetbal en andere sport – en spelvormen op een laagdrempelige manier uitproberen", geeft Leonie Gotink aan.

LEIDSCHE RIJN - "Het idee is ontstaan in samenwerking met sportclubs in Leidsche Rijn. Rugbyclub URC, Tennisvereniging PVDV en voetbalclub SV Nieuw Utrecht zijn als eersten aangesloten." Leonie Gotink, werkzaam als Beweegmakelaar Onderwijs & Sport in Leidsche Rijn en Vleuten / De Meern, werkt samen met Tom Linssen die als Buurtsportcoach actief is in de wijk. "Het is een maatschappelijk doel. Wij willen kinderen die niet makkelijk in aanmerking komen om te sporten op een laagdrempelige manier kennis laten maken met sport. Dat doen we in een cyclus van twee keer tien weken", legt de 29-jarige Linssen uit. Via de Buurtsportclub kunnen kinderen drie keer kennismaken met een sport. "Het meedoen is voor sommige kinderen of ouders een drempel. Wij willen hen de meerwaarde laten ervaren van de mogelijkheden en het plezier die het kan opleveren. Het aanbod is niet het eindstation maar wellicht de opstap om daarna bij één van de clubs aan te sluiten", legt de 30-jarige Gotink uit die pedagogische wetenschappen studeerde en ook als buurtsportcoach actief was. "Het is goed voor de ontwikkeling van het kind. De wijk is in beweging en op deze manier hopen wij op een pro actieve houding en enthousiasme bij zowel de kinderen als hun ouders. Wij willen juist die kids bereiken die anders niet zo snel die stap zullen maken." Leonie Gotink coördineert de projecten zodat de partijen bij elkaar komen. Haar collega Tom Linssen, die aan het CIOS in Arnhem afstudeerde als Buurtsportcoach, pakt het uitvoerende gedeelte op. "Ik woon in Brabant, daar is het meer vanzelfsprekend dat kinderen sporten. De uitdaging is het om met een andere doelgroep dat ook te bereiken. Ik zet graag drie, vier stappen extra om die energie te kunnen geven. Dat levert uiteindelijk ook weer energie op." Het idee van de buurtsportclub is dat de sportclubs in Leidsche Rijn het stokje uiteindelijk overnemen. "Na een periode kunnen zij wellicht nieuwe leden verwelkomen. Veel kinderen die net in een nieuwe wijk wonen, weten op deze manier ook wat er te doen is wat betreft sport", geeft Tom Linssen aan. Het tweetal heeft bij de basisscholen voorlichting gegeven en flyers afgegeven. "Wij willen de ouders er altijd bij betrekken en ook de vrijwilligers van de clubs. De ouders die nu nog niet bekend zijn met de clubs, zijn dan wellicht weer de nieuwe vrijwilligers bij de clubs", zegt Leonie Gotink. Wanneer u uw kind op deze manier kennis wil laten maken met de wijk en de sportclubs in de wijk te, neem dan contact op met Tom Linssen via bsc_pvdv@sportutrecht.nl of kijk op www.sportstad-utrecht.nl Voor mensen met een U-Pas zijn er speciale regelingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden