Kijk cabaretière Anne Neuteboom gaan!
Kijk cabaretière Anne Neuteboom gaan! (Foto: Annemieke van der Togt)

Keihard positivisme door Cabaretière Anne Neuteboom

Castellumverhalen

Een nieuwe naam aan het cabaretfirnament! Anne Neuteboom werd dit jaar genomineerd voor de Neerlands Hoop; de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier. Ze verloor nipt van Peter Pannekoek, maar kreeg wel een prachtig rapport. 'Een frisse wind in het huidige cabaretlandschap', noemde de jury haar en 'Ze laat zien dat kwetsbaarheid niet alleen in stiltes schuilt en dat je diepgang kunt bereiken door het over schijnbaar triviale dingen te hebben'.

De Meern - Anne Neuteboom werd geboren in 1989, toen alles wat kon ademen dankzij Herman van Veen 'Anne' werd genoemd, dus zeg maar Neut. Anne Neuteboom (30) was als kind verlegen en belandde pas na diverse omwegen op het podium. Bescheiden is ze altijd gebleven. Over haar nominatie voor de Neerlands Hoop: "Ik was blij verrast, vooral omdat ik dacht: holy shit, ik sta in één rijtje met Alex Ploeg en Peter Pannekoek. Is dat waar ik me nu mee kan meten?" Tegelijkertijd straalt Neuteboom tegenwoordig ook een enorme assertiviteit uit, zeker op het podium. In haar laatste show, 'Kijk haar gaan', vuurt ze verhalen op het publiek af over de weldaad van kant-en-klare croissantjes en het helse karakter van de Efteling-attractie De Baron. Door al dat verbale geweld krijg je als publiek pas gaandeweg door dat dit eigenlijk een hele kwetsbare en persoonlijke voorstelling is. De ingewikkelde relatie tussen Neuteboom en haar biologische vader, die ze pas op haar dertiende voor het eerst ontmoette, vormt hierbij de rode draad. Voor Neuteboom is cabaret een vorm van kunst. De voornaamste functie van die kunst is het bieden van troost. "Het leven is al met al natuurlijk vooral een gedoetje, een aaneenschakeling van pijn en ellende met een paar leuke highlights ertussen. Kunst is eigenlijk: het is echt kut hè, maar gelukkig hebben we elkaar nog." Dat gevoel is veel belangrijker dan wat een cabaretier concreet te melden heeft: "Dat maakt niet zoveel uit, zolang je met elkaar maar ervaart: dit is fijn, of ik herken dit." Zelf leeft Neuteboom vooral bij verandering: "Een herhaling van zetten, dat lukt me niet eens. Als ik iets vier keer gedaan heb, heb ik het wel gezien." Daarom maakt ze zich ook niet zoveel zorgen dat ze geen nieuwe dingen meer gaat maken. "Wat er bij mij uitkomt is steeds weer iets anders". Kortom: Anne Neuteboom maakt maatschappelijk betrokken cabaret: geen zure oogkleppen, maar een frisse analytische blik.

De cabaretvoorstelling 'Kijk haar gaan' van Anne Neuteboom speelt op zaterdag 19 oktober om 20.00 uur in Podium Hoge Woerd. Kijk voor veer informatie en toegangskaartjes op www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten