Eerste ree gespot in het Máximapark


Charlotte Robben en Tabe Tietema van Landschapsbeheer Vleuten-De Meern.
Charlotte Robben en Tabe Tietema van Landschapsbeheer Vleuten-De Meern. (Foto: Marieke Schurink)

Eerste ree gespot in het Máximapark

Astrid van der Plank

Volgend jaar jongen?

Tabe Tietema wist niet wat hij zag afgelopen zomer in de Buitenhof van het Máximapark toen hij tijdens het werken daar een wilde ree zag. Tabe is vrijwilliger voor Vereniging Landschapsbeheer Vleuten/De Meern.

Vleuten/De Meern - De collega van Tabe, Charlotte Robben: "De basis van de reeën is in het natuurgebied bij Haarzuilens. Daar leven er meerdere. De Buitenhof is een uitloopgebied. Via de ecologische groenstructuur is hij hier gekomen. En dat de ree hier is, willen we graag zo houden. Want de Buitenhof is een prachtig stukje natuur in het Máximapark." De ree kan zich hier rustig terugtrekken. Er is hier voedsel waarvan hij kan leven, er zijn bijvoorbeeld veel jonge twijgjes en en speciale plekken waar de ree van houdt. Zoals stukken hoog gras en bramenstruiken. Reeën kunnen zich daar goed achter verschuilen. "We weten niet zeker of er al meer reeën in het Maximapark leven", vertelt Tabe. "Maar we verwachten dat er wel meer komen. Als er één wilde ree de tocht van Haarzuilens hierheen gemaakt heeft, gaan zeker meerderen dat doen. De paringstijd is nu begonnen, dus misschien hebben we jongen in het voorjaar."

Tabe legt vervolgens uit dat het Máximapark een stressvolle omgeving zal zijn voor de reeën. "Stress krijgt de ree met name van harde geluiden. Sowieso zijn reeën stressgevoelige dieren. Maar reeën wennen ook langzaam aan hun nieuwe omgeving. Wel is het belangrijk dat mensen hun hond aangelijnd houden, om te voorkomen dat ze achter een ree of ander wild dier aan gaan." gelukkig is de Buitenhof is een 'wild' stuk park, in tegenstelling tot de Binnenhof van het Máximapark dat veel meer is ingericht. "Vroeger heette het hier in de volksmond De Tol", gaat Tabe verder met zijn verhaal: "Men wilde hier ook gaan bouwen maar toen zijn Vleutenaren en Merenezen in opstand gekomen. Uiteindelijk is besloten binnen Het Lint van het Máximapark niet te bouwen. Zodoende kon dit 'wilde' park behouden blijven."

Landschapsbeheer Vleuten-De Meern ontfermt zich over de Buitenhof. De organisatie zorgt voor behoud van klassieke landschapselementen. De Buitenhof is er daar één van. Daarnaast zetten ze zich in voor het inpassen van natuur in een stedelijke omgeving. Het landschapsbeheer Vleuten-De Meern bestaat al sinds 1974. "In het begin richtten we ons op stukken natuur die bijvoorbeeld boeren en particulieren niet meer konden onderhouden. We werken alleen voor particulieren als wij het een belangrijk stukje natuur vinden en als er meerwaarde is voor het landschap. Daarnaast werken we voor de gemeenten Utrecht en Woerden en samen met organisaties als Vitens, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en Natuurmonumenten." Aldus Tabe. Naast Tabe en Charlotte werken er meer dan 40 vrijwilligers voor Vereniging Landschapsbeheer Vleuten-De Meern. Meer informatie staat op www.landschapsbeheervleutendemeern.nl. Het werk voor de Buitenhof doen ze vanuit de Buitenplaats aan de Hof ter Weydeweg 1a.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden