Inge Coolen (midden) liep zondag een stuk mee met Tim en Anouk in hun campagne 'Wees een held! Loop mee tegen pesten'.
Inge Coolen (midden) liep zondag een stuk mee met Tim en Anouk in hun campagne 'Wees een held! Loop mee tegen pesten'. (Foto: Roberto Cancian)

Wees een Held! Loop tegen pesten

Roberto Cancian

Ik hield altijd de schijn op

Afgelopen weekend liepen de 37-jarige Tim en de 23-jarige Anouk naar en even later door Leidsche Rijn voor hun actie 'Loop mee tegen pesten. Zondag liep Inge Coolen, van Stichting Omgaan met Pesten, vijf kilometer mee met het tweetal. "Begin september is de nieuwe campagne 'Wees een Held! Loop mee tegen pesten' gelanceerd. Dit project is ontstaan vanuit het initiatief van Tim en Anouk die een tocht maken van 1135 kilometer door heel Nederland om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten en psychische problemen. Dat doen ze samen met de stichting en met MIND, een andere organisatie.

LEIDSCHE RIJN - "Het was heel bijzonder om een stukje met Tim en Anouk mee te lopen, wat een toppers. Zo bijzonder hoe goed ze inmiddels hun verhaal kunnen vertellen om anderen te kunnen helpen", geeft de uit De Meern afkomstige Coolen aan. Tim en Anouk horen het tevreden aan. "Het idee om te wandelen is in december 2018 ontstaan. Door zelf te lopen, hopen wij anderen mee te krijgen en ook meer begrip in het algemeen te krijgen wanneer het in je hoofd niet zo werkt als dat je zou willen", legt Tim uit. Tegen andere mensen zei hij altijd dat het goed met hem ging, zelf wist hij wel beter. "Ik heb het verborgen gehouden tot mijn 34ste, ik had geen toneelschool nodig om de schijn op te houden." Zelf kreeg hij op de basisschool al te maken met pestgedrag, "Ik had een lapje voor mijn oog vanwege een 'lui oog', daar werd ik mee gepest, Tegenwoordig heb je weerbaarheidstrainingen maar toen liep ik vaak boos naar huis omdat ik niet wist hoe te reageren. De directeur van de school zei destijds dat ik niet zo moest zeuren. De gevolgen zijn een laag zelfbeeld, dat je altijd bang bent om alleen te blijven omdat niemand je interessant vindt." Bij Tim werkte dat door op latere leeftijd waar hij juist aan gaf van alles te hebben meegemaakt. "Eenmaal aan het werk, prikken collega's daar doorheen. Om de emotionele pijn niet meer te voelen, kwam er een alcoholverslaving bij. Op een helder moment heb ik mijn tante gebeld en ben ik geholpen." Vanuit de kliniek waar hij verbleef, kwam hij in contact met Anouk. "Ik werd altijd buitengesloten. Zelf had ik niet door wat het met me deed. Ik voelde me toch altijd al alleen. Na het telefoontje van Tim om 1135 kilometer te lopen in 64 dagen, was ik enthousiast. Echt een goed idee en bovendien een mooi avontuur om andere mensen bij te betrekken." Tim en Anouk liepen zondag van Woerden naar Utrecht en op maandag van Utrecht naar Hilversum. Stichting Omgaan met Pesten biedt een gratis lespakket aan voor scholen. "Het lespakket kan in het onderwijs, maar ook de kinderopvang of andere omgevingen waar jeugd en jongeren samenkomen, worden ingezet." Maandag 14 oktober hadden Tim en Anouk ook een afspraak met de Utrechtse wethouder Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning Maarten van Ooijen. Voor meer informatie over het thema en het lespakket; www.omgaanmetpesten.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden