De stand-up comedian Greg Shapiro gaat het podium op als Trump.
De stand-up comedian Greg Shapiro gaat het podium op als Trump. (Foto: )

Survivalgids om Trump te overleven

Een interactieve komedie

De Redactie

Het zijn weer rumoerige tijden rondom de president van Amerika, Donald Trump. De voorstelling 'The Madness of King Donald' van stand-up comedian Greg Shapiro is wegens succes verlengd. Vrijdag 25 oktober is de 'The Madness of King Donald' te zien in Podium Hoge Woerd, in De Meern.

De Meern - In 'The Madness of King Donald' kruipt Greg niet alleen in het hoofd van Trump, maar improviseert ook als de Amerikaanse president waarbij hij belangrijke vragen beantwoord: blijft Trump de komende 4 jaar nog? Of de komende 4 maanden? De voorstelling is een survival guide om ook het komende jaar te overleven en biedt het publiek tevens de gelegenheid tot het stellen van vragen aan Donald Trump. De Amerikaans-Nederlandse stand-up comedian Greg Shapiro is de stem achter het succesvolle filmpje 'America First, Netherlands Second' dat de grote hit werd van 'Zondag met Lubach.' Shapiro heeft zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend. Zo presenteerde hij o.a. het satirische tv-programma Comedy Central News, boekte succes bij Humor TV en was vaste gast bij BNR. De tv-kijker kent hem verder van gastrollen in series als GTST en Onderweg naar morgen. "Als er voor een rol een Amerikaan of een bijzondere dokter of zakenman nodig is, bellen ze mij'', zegt Shapiro trots. Ook trad hij op voor koning Willem-Alexander, voor de Franse president Hollande en stond hij op het podium bij gelegenheidsoptredens voor tal van bedrijven. "Ze vinden het altijd leuk om de komische kijk van een buitenstaander op hun land of hun bedrijf te horen."

Nee, hij is echt geen fan van Donald Trump. Maar toch is Greg Shapiro dolblij met de omstreden president van de Verenigde Staten. "Want dankzij Trump zijn het gouden tijden voor comedy'', zegt hij. Bij zijn vele gastoptredens scherpte hij zijn improvisatietalent aan en verkende hij nieuwe theatervormen om zijn humor onder het publiek te brengen. In zijn programma 'The Madness of King Donald', waarmee hij begin dit jaar al succesvol langs de Nederlandse theater tourde, komen die lijnen bij elkaar. In de voorstelling laat hij als opening het populaire filmpje uit 'Zondag met Lubach' zien. Aan de hand daarvan geeft hij zijn publiek met een flinke dosis humor een kijkje in de gedachtewereld van Trump. "Zijn taalgebruik en zijn denkpatroon zijn altijd goed voor stevige grappen. Daar vraagt hij om. Want een president die voortdurend liegt en ieder uur nieuwe onzin verkondigt, kun je toch niet serieus nemen?'' verklaard Shapiro. Na de pauze verschijnt hij als Trump op het toneel, inclusief de herkenbare rode stropdas. Onder het motto ask me anything kan het publiek 'mister president' dan vragen stellen waarop hij improviserend antwoord geeft. "Ik ben voorbereid op de gekste onderwerpen. Van Hillary Clinton tot Mexicaans hekwerk. Maar er zullen ook vast dubbelzinnigheden over Melania aan bod komen. Kom maar op!'' Met een knipoog stelt hij vast dat het publiek hierbij iets bijzonders gaat meemaken. "Want ik ga iets doen wat Trump nooit doet, namelijk: antwoord geven op vragen.'' Om zich in te leven, volgde hij Trump urenlang op tv. Zo kreeg hij zijn bewegingen, zijn gezichtsuitdrukkingen en zijn manier van praten onder de knie. "Als je goed naar hem luistert, hoor je dat hij in blokjes spreekt. Zijn zinnen lijken een wonderlijk patroon van onafgemaakte gedachten. En hoewel hij uit New York komt, praat hij als een surfer op een strand in Californië. In zijn speeches gaat het heel vaak over de toestroom van immigranten. Je proeft aan alles de angst dat de blanke meerderheid ooit misschien weleens een minderheid zou kunnen worden. Daar zijn ze doodsbang voor. Want zij weten hoe een minderheid wordt behandeld.'' Bij eerdere shows voor volle zalen bleek dat zijn publiek graag de draak steekt met het verschijnsel Trump. "Veel Nederlanders volgen de Amerikaanse politiek op de voet. Daardoor vraagt iedereen zich af hoe de wereld die collectieve gekte of schaamte om Trump kan overleven. Mijn voorstelling is daarvoor een werkzaam medicijn. Zie het maar als therapie om de waanzin aan te kunnen. Want lachen is de beste manier om de gekte rond het Witte Huis te verdringen. Het is niet voor niets dat in Amerika wc-papier met het portret van Trump zo goed verkoopt.'' Sluit Shapiro zijn verhaal af. 'The Madness of King Donald' is van 12 oktober tot en met 7 december te zien in de Nederlandse theaters en op 25 oktober in Theater Hoge Woerd. Meer informatie over deze voorstelling en de complete speellijst is te vinden op www.gregshapiro.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden