Mats tijdens de race.
Mats tijdens de race. (Foto: Kaligis/RaceXpress.nl)

8-jarige karter Mats wint derde plaats

De Dutch Rotax Max Challenge

De redactie

Met je beste race van het jaar je seizoen uitluiden: dat deed karter Mats van Rooijen zondag op een regenachtig circuit van Genk tijdens de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge. Het achtjarige talent uit Vleuten denderde heel knap naar de derde plaats in het dagklassement van de Micromax-klasse. Zo had hij toch nog een podiumplaats gescoord in zijn eerste seizoen als wedstrijdrijder.

Vleuten - "Dit is heel fijn, in de laatste race van het seizoen op het podium", zegt een glunderende Mats nadat hij zijn grote beker trots op tafel zette voor een interview. Hoewel hij het hele seizoen al in de top tien te vinden was, betekende de race in Genk een nieuwe ervaring voor hem. "Ik vond het best zwaar voorop te rijden. Dat heb ik ook heel eventjes gedaan. Er reed toen iemand achter me die me de hele tijd aan het opduwen was. Dan moet je je kart wel op de baan zien te houden." Waarom hij zondag in Genk zo goed ging? "Ik ga altijd wel goed in de regen. Tijdens de eerste ronde van het NK reed ik hier ook al goed op een natte baan. Dat was mijn eerste NK-race ooit en toen werd ik zevende. Je rijdt dan andere lijnen, daar kun je van leren." Mats werd uiteindelijk tweede in de pre-finale en derde in de finale. Al was hij in de finale ook als tweede over de finish gekomen, maar door een tijdstraf van drie seconden was hij als derde geclassificeerd. Hij had die straf gekregen omdat hij net iets te snel weg was bij de start. Het deerde de jonge snelheidsduivel niet. Zijn podiumplaats in het dagklassement had hem een goed gevoel over het weekeinde gegeven. "Ik ben heel blij met die derde plek."

Dat Mats is gaan karten komt door een collega van zijn vader. Diens zoon kartte ook en de collega zei eens tegen Mats ouders: 'Als hij groot genoeg is neem ik jullie mee'. Vier jaren jong was de Utrechter toen hij voor het eerst in een kart zat. Dat was op de buitenbaan van Lelystad in een piepklein Dolphin-kartje. Mats: "Ik heb daar toen les gehad. Ik vond het heel cool om te rijden omdat ik zelf gas mocht geven en remmen. De snelheid vond ik ook leuk." Een jaar later kreeg hij zijn eerste Micromax-kart van het merk Tony Kart. Hij reed eerst twee jaar voor zichzelf en begon zijn eerste wedstrijdjes te rijden in de Kart4Fun-competitie. Dit jaar reed hij tijdens de Winter Cup-wedstrijd in Kerpen zijn eerste grote kartwedstrijd. "Ik vond die race echt spannend. Ik zat er echt van te genieten", aldus de leerling van de Willibrordschool in Vleuten. Voormalig topcoureur Henki Waldschmidt helpt hem af en toe en Vincent de Fuijk is zijn vaste monteur. "Hij leert me veel. Vooral remmen en rustiger sturen."

Zijn klasgenootjes weten inmiddels welke sport hij doet. Mats heeft er eens een spreekbeurt over gegeven. En een vriendje van hem is weleens komen kijken bij een training. "In het begin moest ik wel uitleggen wat karten op een buitenbaan is, maar nu ik mijn spreekbeurt over karten heb gedaan, weet iedereen in mijn klas het." Mats' favoriete coureur is Max Verstappen. Het liefst wordt Mats zelf later ook Formule 1-coureur. "En chirurg!" Dat wordt dan een druk bestaan, want Mats is ook al directeur van zijn eigen bedrijf. Samen met een vriendje heeft hij een winkel in sportartikelen genaamd Sportbazen.nl. Maar karten is zijn prioriteit. Dat blijkt wel uit zijn ambities voor komend seizoen. "Ik heb er nu al zin in!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden