Een kindje op het platteland dat mag hopen op en mooie toekomst maar waar op dit moment geen plek voor is in een kinderopvanghuis
Een kindje op het platteland dat mag hopen op en mooie toekomst maar waar op dit moment geen plek voor is in een kinderopvanghuis (Foto: Aktie voor Aktie)

Aktie voor Aktie bestaat al 40 jaar

Roberto Cancian

We waanden ons in Brazilië

De liefdadigheidsorganisatie Aktie voor Aktie bestaat 40 jaar en daarom werd er vrijdag 15 november jl. een feest gevierd in Cultureel Centrum De Schalm in De Meern. Een week eerder werd ook nog een bijzondere bijeenkomst georganiseerd waar Braziliaanse gasten, oud vrijwilligers en het bestuur van Aktie voor Aktie aanwezig waren. "Aktie voor Aktie is er om mensen in nood in de derde wereld te helpen ", geeft Rini Buijs aan.

De Meern - Daar waar de grote hulporganisaties niet komen, helpt Aktie voor Aktie in kleinschalige projecten. "Geen massale hulpprojecten, maar projecten die direct en praktisch de nood van de allerarmsten lenigen. Het werk van Aktie voor Aktie is zo een zinvolle en onmisbare aanvulling op het werk van andere hulporganisaties." De liefdadigheidsorganisatie is ontstaan op initiatief vanuit de plaatselijke bevolking van Vleuten-De Meern. Al bijna dertig jaar werken vrijwilligers uit onze gemeenschap aan dit doel. In die jaren is veel hulp geboden in diverse gebieden van de derde wereld, vooral in Noord-Oost Brazilië. Daar worden vooral Educandário Jesus Mestre en Lar da Criança in hun werk voor kinderen en adolescenten in de steden Igaçi en Pal- meira dos Indios, in de staat Alagoas. "Educandário Jesus Mestre heeft in zijn 26-jarig bestaan al 462 kinderen bijgestaan; Lar da Criança bestaat 23 jaar en heeft circa 400 kinderen geholpen. De kinderen die nu in deze twee instellingen worden opgevangen, komen op vierjarige leeftijd binnen en blijven er vaak tot hun zestiende.Kansarme kinderen een betere toekomst kunnen bieden
Gedurende die periode ontvangen zij integraal onderwijs dat bijdraagt aan de verbetering van hun leven, ook na hun vertrek. De beide instellingen proberen om binnen de financiële en tijdsmogelijkheden, een leefomgeving te creëren op basis van menselijke, sociale en religieuze waarden die deze kinderen de rest van hun leven meenemen. Die vorming en ondersteuning biedt misschien niet meer kans op werk, maar zorgt beslist voor een beter uitgangspunt om in de arbeidsmarkt te worden opgenomen. Mede doordat de kinderen leren om de sociaal-maatschappelijke barrières waar ze mee te maken krijgen te overwinnen". legt Rini Buijs uit. Een kleine twee weken terug arriveerden Braziliaanse gasten die zowel een programma in Nederland afwerkten als dat zij aanwezig waren bij de feestavond afgelopen zaterdag. "Wij waanden ons in Brazilië", zegt één van hen met een grote glimlach. Op het programma stonden bezoeken aan Rotterdam, Utrecht, Museum Speelklok, de dierentuin in Rhenen maar ook een bezoek aan basisschool De Meent in Woerdense Verlaat om een lesprogramma te volgen waardoor zij inzicht kregen in de Nederlandse aanpak van het onderwijs. "Ook is verdieping gezocht in 'Begrijpend lezen', wat al wordt toegepast in Brazilië." Daarnaast is het huidige beleid besproken en toekomstige beleidsplannen gemaakt. "Wij willen kansarme kinderen een toekomst met plannen en genoeg uitdagingen bieden", aldus voorzitter Frank Venus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden