"Stilte heeft zelden zo luid geklonken."
"Stilte heeft zelden zo luid geklonken." (Foto: JORIS-JAN BOS)

Dansvoorstelling Summa

Castellumverhalen

Wegens succes is de dansvoorstelling Summa nu ook te zien in Podium Hoge Woerd.

De Meern - 'Ja, jullie zijn er klaar voor', sprak de beroemde componist Arvo Pärt, toen hij speciaal voor Cello Octet Amsterdam naar Nederland kwam. Alle muziek die hij voor het octet bewerkte, mocht worden uitgebracht. Na de release van dit album werd de dansvoorstelling Summa gemaakt in samenwerking met choreograaf Samir Calixto en Korzo. Op muziek van de iconische componist Arvo Pärt brengen acht cellisten en twee dansers in opperste concentratie een synthese tussen de muziek en de kennis die in ons lichaam ligt opgeslagen.

Samir Calixto maakte in de afgelopen jaren veel indruk met voorstellingen die geïnspireerd zijn op klassieke muziekcomposities en die een lichamelijke intensiteit hebben. Samir maakte kennis met het Cello Octet Amsterdam bij een andere voorstelling waar zij de muziek voor hadden opgenomen. "Na het zien van de première was de enthousiasme van het octet groot. Hun relatie met Pärt kwam ter sprake en de plannen die zij hadden om een nieuw album uit te brengen. Het idee van een samenwerking voelde gelijk goed, niet alleen vanwege Pärts muziek maar ook vanwege hun unieke geluid en muzikale identiteit. Deze muzikanten staan aan de top van hun vakgebied. Ik heb één van hun concerten bezocht, toen Pärt ook aanwezig was. Ik zal de prachtige intensiteit die zij wisten te creëren die avond nooit vergeten. Het kwam allemaal samen, het lichtste geluid werd verbonden met de diepste sensaties. Stilte heeft zelden zo luid geklonken." Op de vraag wat Samir inspireert aan de muziek van Arvo Pärt zegt hij: "Het voelt persoonlijk heel natuurlijk om een artistieke connectie te vinden met een componist als Pärt. Zijn werk is emotioneel zonder sentimenteel te worden, het lijkt minimalistisch maar is ontzettend complex in zijn uitvoering, en buitengewoon spiritueel in de breedste zin van het woord. Als je voorbij de context kijkt waarbinnen Christelijke Pärt componeert, zie je dat het iedere vorm van religie overstijgt. Het is zo spiritueel dat het de essentie van het geloof raakt; de eindeloze poging om onze plek en tijd op aarde te begrijpen."

De dansvoorstelling Summa staat 18 december om 20.30 uur in Podium Hoge Woerd op het programma. Voorafgaand aan de voorstelling vindt er om 19.30 uur een inleiding plaats door dansjournalist en danswetenschapper Lisa Reinheimer. Kijk voor veer informatie en toegangskaartjes op www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden