Het ontstaan van het Nederlands kustgebied

Op dinsdag 10 december 2019 organiseert de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing door Peter Vos over het ontstaan van het Nederlandse kustgebied.

Vleuten/De Meern - Hoe is onze kust ontstaan? Waarom zakken veenbodems? Hoe reconstrueer je landschappen van duizenden jaren geleden? Geven ze een juist beeld van de historische werkelijkheid? Op deze en meer vragen zal Peter Vos tijdens de presentatie ingaan via het verhaal hoe reconstructies en kaarten van paleolandschappen worden gemaakt. Vos laat zien hoe de kust van het huidige Nederland in het Holoceen, het tijdvak na de laatste ijstijd, is ontstaan en zich heeft ontwikkeld. De lezing is op 10 december bij te wonen in Castellum Hoge Woerd, aanvang: 20.00 uur. Kosten bedragen €5,00 p.p., leden van de Historische Vereniging betalen €2,50 p.p. Aanmelden kan via: activiteiten@histvervdmh.nl. Dit is niet verplicht, maar wenselijk i.v.m. de beperkte ruimte.

Vanaf 2011 werkt Vos aan de de speciale 'Atlas van Nederland in het Holoceen'. De kaarten vormen de weerslag van processen en factoren die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de huidige kustgebieden. Peter Vos zal in de lezing de werkwijze en de gebruikte bronnen voor het maken van paleolandschaps reconstructiekaarten toelichten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden