Herken jij welke muis de uil opgegeten heeft?
Herken jij welke muis de uil opgegeten heeft? (Foto: )

Uilenballen uitpluizen en muizenbotjes leren analyseren

Uilen slokken muizen met huid en haar naar op. Maar hun uilenmaag dit niet goed verteren, daarom spuugt de uil de botjes en haren als bal uit. Zo'n uilenbal kun je weer uitpluizen om de muizenstand te meten.

De Meern - Bij het uilenballen uitpluizen kom je de schedeltjes en de botjes van de muizen tegen. De schedeltjes en kaken van de muizen verraden welke soort muis het was. Het meest algemeen woelmuizen, huismuizen, bosmuizen en spitsmuizen. Utrecht Natuurlijk organiseert in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) meerdere avonden uilenballenpluizen in Stede Hoge Woerd.

Deze activiteit is geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen vanaf 8 jaar, onder begeleiding van een volwassene. Je mag één avond mee komen doen of meerdere avonden. Als je het leuk vindt om na een avond braakballen pluizen bij Utrecht Natuurlijk vaker braakballen te pluizen, vertelt Utrecht Natuurlijk graag meer over deelname aan het Verspreidingsonderzoek Muizen.

Tijdens deze avonden leer je de verschillende schedeltjes en kaken herkennen. En je leert over de leefwijze van uilen. Door het uilenballenpluizen krijgt de Zoogdierenvereniging overzicht van de verspreiding van verschillende muizensoorten in Nederland. Dat biedt belangrijke informatie over de kwaliteit van natuurgebieden en over het aantal prooidieren zoals muizen. Er worden vooral braakballen van kerkuilen uitgeplozen. Kerkuilen hebben namelijk, in tegenstelling tot andere uilensoorten, geen voorkeur voor bepaalde soorten muizen. Ze vangen alles. Daardoor geven braakballen van kerkuilen een goede dwarsdoorsnede van een muizenpopulatie in een gebied.

Graag van tevoren inschrijven via de website van Utrecht Natuurlijk: www.utrechtnatuurlijk.nl/locaties/steede-hoge-woerd/. Of neem contact op via het mailadres steedehogewoerd@utrechtnatuurlijk.nl en het telefoonnummer 030-7533860.

De avonden vinden, vanaf 21.30 uur, plaats op: dinsdag 12 november 2019, dinsdag 10 december 2019, dinsdag 14 januari 2020, dinsdag 11 februari 2020 en dinsdag 10 maart 2020.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden