De verwachting is dat de toename van het woningaanbod kort duurt en na deze maand alweer afzwakt. Eigen foto
De verwachting is dat de toename van het woningaanbod kort duurt en na deze maand alweer afzwakt. Eigen foto

Coronacrisis zorgt voor toename woningaanbod

UTRECHT - Sinds de invoering van de verscherpte coronamaatregelen is het aantal aanmeldingen van nieuw aanbod toegenomen. Woningbezitters spelen in op een lastigere verkoop en een eventuele prijsdaling, waardoor ze hun woning eerder dan gepland aanbieden. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 van Molenbeek Makelaars.

Een verruiming van het aanbod is hard nodig, omdat de huidige schaarste veel woningzoekenden belemmert in hun wens een woning te kopen. In de gemeente Utrecht is hierdoor het laagste aantal verkopen sinds begin 2014 genoteerd, maar ook in Zeist bereikten de verkoopcijfers het laagste punt in tweeënhalf jaar. Naar verwachting zal de huidige toename van het woningaanbod kort duren en na deze maand alweer afzwakken.

Evenveel

De druk op de Utrechtse woningmarkt is zó groot, dat de verkoopcijfers niet zijn beïnvloed door de coronacrisis; in de laatste weken van maart werden evenveel woningen verkocht als een jaar geleden. Doordat inschrijvingen voor bezichtigingsdagen in de afgelopen jaren ruimschoots werden overschreden, leidt vraaguitval nog niet direct tot een afname van het aantal kijkers.

Dure woningen

Van de beschikbare woningen is een groot deel alleen bereikbaar voor kopers met veel geld, want twee van de vijf in de gemeente Utrecht aangeboden woningen heeft een vraagprijs boven de 550.000 euro. In Amersfoort betreft dit ruim een kwart van het aanbod en in Woudenberg een vijfde. Zeist is, met ruim twee op de drie aangeboden woningen boven de 550.000 euro, koploper.

Rob Zantinge
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden