Johan Smit (foto) kon de felicitaties van de burgemeester Jan van Zanen, vanwege zijn verblijf in het ziekenhuis, niet zelf in ontvangst nemen.
Johan Smit (foto) kon de felicitaties van de burgemeester Jan van Zanen, vanwege zijn verblijf in het ziekenhuis, niet zelf in ontvangst nemen.

'Johan Smit is echt goud voor de club'

LEIDSCHE RIJN - "Johan Smit zet zich al ruim vijftig jaar in voor de club", zegt Petra Jungjohann. De huidige voorzitter van PVDV geeft aan dat hij soms wel vijftig uur per week op de club is. "Achter de bar, maar ook met dweil of poetsdoek in de hand. Om op die manier het paviljoen te beheren en er te zijn voor de leden. Echt goud voor de club." Ook Dyhna Koch vindt de koninklijke onderscheiding zeer op zijn plaats. "Ik kijk met plezier terug naar de feestjes die ik samen met Johan organiseerde, zoals het 25-jarig tennisjubileum in 2003."

Door Roberto Cancian

Tijdens de Lintjesregen 2020 heeft burgemeester Jan van Zanen 28 Utrechters opgebeld om hen te verrassen met het bericht dat zij een koninklijke onderscheiding ontvangen. Johan Smit, lid van de tennisvereniging PVDV, die gevestigd is op Sportpark Rijnvliet, is één van hen. Omdat Johan Smit momenteel in het ziekenhuis verblijft, kon hij de felicitaties van de burgemeester niet zelf in ontvangst nemen.

Sinds 1968

Smit is sinds 1968 lid van PVDV, dat staat voor Plezierig Vermaak Door Vrienden. De club begon als (zaal)voetbalclub en is inmiddels overgegaan in een tennisclub. “Al vanaf het begin van zijn lidmaatschap, ruim 50 jaar geleden, is Johan Smit actief als barvrijwilliger en later als kantinebeheerder. Hij is een vraagbaak voor leden van de club, lost problemen op en is betrokken bij de organisatie van het Open Toernooi”, geeft oud-voorzitter Adriaan van Assem aan. In 2004 maakte hij voor het eerst kennis met Johan Smit, toen hij zich had aangemeld als lid van tennisvereniging PVDV. "Johan was destijds als kantinebeheerder lid van het bestuur. In eerste instantie vooral als de persoon die alles regelde rondom de bar bij de club, die toen nog gevestigd was op sportpark Terwijde, maar later ook als collega bestuurslid van de tennistak van de vereniging. Johan is iemand die alles geeft voor de vereniging. Was er iets aan de hand, dan kon je Johan altijd bellen. Dag en nacht in de weer voor PVDV, waardoor leden wel eens zeiden dat het clubhuis de huiskamer van Johan was." 

Oude stempel

Johan Smit is er wel één van de oude stempel, die nogal eens wilt vasthouden aan oude gewoontes. "Dat het vroeger allemaal zo goed was, maar je kon hem wel overtuigen om het anders te doen en te veranderen." Bij de verhuizing van PVDV naar het huidige tennispark Rijnvliet had Johan Smit een belangrijke bijdrage bij de inrichting van het paviljoen en de verhuizing. "Wanneer je iets niet wist, dan kon je Johan altijd vragen." Een man met Utrechtse humor, altijd in voor een grapje. "Ik heb bewondering voor zijn passie voor de club", aldus Van Assem. "Al vijftig jaar als vrijwilliger in diverse functies."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden