In het Máximapark. (Foto: Carel Evers)
In het Máximapark. (Foto: Carel Evers) (Foto: Carel Evers)

Dansen over samen zijn op afstand

Op zondag 28 juni presenteren vijf jonge danstalenten van Academie Tien de voorstelling ‘Ongrijpbaar’. "Vanwege de maatregelen tegen corona hebben we een nieuwe vorm moeten bedenken. De voorstelling is nu te bekijken als film op YouTube”, geeft Claudia van Swelm namens Cultuur19 aan.

Door Roberto Cancian

VLEUTEN Het is passen en meten voor Cultuur19 dat, sinds het slaan van de eerste paal in Leidsche Rijn, bouwt aan de ontwikkeling van een verrassend cultuurklimaat in wijk 9 (Leidsche Rijn) en wijk 10 (Vleuten-De Meern). "Cultuur19 organiseert cultureel programma voor jong en oud. Oorspronkelijk zouden de jongeren de opening verzorgen van Zingende Beelden op 17 mei. Vanwege corona kon dit jaarlijkse dansevenement in het Máximapark niet doorgaan, maar organisator Cultuur19 vond samen met studenten van DURF een manier om de jongeren hun welverdiende podium te geven.

"Van de voorstelling wordt een film gemaakt die aanstaande zondag om 16.00 uur op het YouTubekanaal van KLUB19 in première gaat. Afgelopen week waren de filmopnamen, de dansvoorstelling is heel actueel." De jonge dansers (Cané, Fleur, Rosalie, Shahrazad en Sione) en de DURF-studenten (Carel, Nils, Thirza en Brechtje) lieten zich juist inspireren door de nieuwe situatie. De voorstelling heeft dan ook alles te maken met wat deze tijd bij mensen oproept en hoe de samenleving samen sterk is. 

"In de afgelopen weken hebben de jongeren via videobellen gerepeteerd onder leiding van Eleni Achillleos. Zij is een ervaren actrice met een uitgesproken CV. Ze studeerde af als 'Bachelor of Theatre, Acting' aan de HKU en zet haar creatieve expertise in om te regisseren, te coachen en les te geven." ‘Ongrijpbaar’ is door studenten van DURF georganiseerd in opdracht van Cultuur19 en in samenwerking met De Vrijstaat en Academie Tien." Dit jaar wordt overigens het Leidsche Rijn Festival in heel de wijk gevierd. "Vanaf half juli en in augustus vinden her en der in de wijk talloze kleinschalige kinderactiviteiten met kunstenaars plaats die gratis te bezoeken zijn. Wij hebben een nieuwe vorm moeten bedenken omdat we het niet konden bouwen zoals normaal met veel mensen bij Castellum Hoge Woerd", legt Van Swelm uit. 

Een greep uit deze kunstwerken krijgt een plek in het programma van de Leidsche Rijn Festivalshow dat zondag 6 september vanuit Castellum Hoge Woerd live gestreamd en gepresenteerd wordt. “Net als andere jaren werken we samen met professionele en lokale makers. Ons festival draait om verwondering en zelf doen, dat blijft ook in deze vorm fier overeind." De voorprogramma’s zijn bedoeld om kinderen te enthousiasmeren zelf aan de slag te gaan met kunst. "In de liveshow komt alles samen: mooie verhalen, muziek om op te dansen, kunst om van te genieten. Gemaakt door kinderen. Ook het zomerse kunstlab voor kinderen 'In Je Makie' (8+) krijgt een plek in de show”, zegt programmeur Leonie Langenhuijsen. Zie www.leidscherijnfestival.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden